Top50 2023

Cisco plaća povredu patenata skoro dve milijarde dolara

Sud u SAD-u je presudio da Cisco mora da plati 1.9 milijardi dolara zbog upotrebe četiri patenta u oblasti sajber bezbednosti, koja su u vlasništvu kompanije Centripetal Networks. Presuda je doneta nakon suđenja koje je trajalo mesec dana, a održano je putem video konferencije i bez porote (zbog pandemije korona virusa).

PCPress.rs Image

Skoro dve milijarde dolara

Centripetal Networks je još 2018. godine podneo tužbu protiv kompanije Cisco u kojoj je tvrdio da ona u svojim mrežnim uređajima koristi njihova rešenja i patente. Tokom suđenja utvrđeno je da je Cisco upotrebio te patente nakon sastanka i prezentacije koju su sa njima održali predstavnici Centripetal Networks-a.

Šteta koju je Centripetal Networks pretrpeo je 755 miliona dolara, ali je sud taj iznos podigao 2.5 puta zbog činjenice da je Cisco svojevoljno i arogantno nastupio u narušavanju patenta vezanih za sajber bezbednost. Kao dodatak, naloženo je da Cisco u narednih tri godine plaća royalty u iznosu od 10 procenata za sve proizvode koji koriste sporne patente. Po isteku te tri godine, moraće da još tri godine plaća royalty u iznosu od 5 procenata.

Pročitajte i:  Cisco otpušta hiljade zaposlenih

Predstavnici kompanije Cisco su naveli da su razočarani odlukom i da će se žaliti na nju.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,