Cisco: Srpski IT menadžeri spremni za “računarski oblak”

Čelni ljudi kompanija i stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija u Srbiji smatraju da je virtuelizacija najznačajnija tehnologija današnjice, pokazuju rezultati ankete sprovedene na konferenciji Cisco Expo 2009

DJT_9268 Cisco Expo 2009 net BEOGRAD, 23. novembar 2009. godine – Na nedavno održanoj konferenciji Cisco Expo 2009 u čijem fokusu je bio dalji razvoj data centara i virtuelizacija, kolaboracija i objedinjene komunikacije, kao i bezbednost na mreži, sprovedeno je istraživanje među učesnicima o poznavanju prednosti virtuelizacije, upotrebi „računarskog oblaka“ i „softvera-kao-usluge“ u poslovanju.

Na području informacionih tehnologija promene su velike i učestale, eksplozivan rast dešava se u četiri stuba tehnologije – smeštajnim kapacitetima, protoku, brzini izračunavanja i informacijama. Postavlja se pitanje koje tehnologije će omogućiti kontinuirani napredak, bez obzira na ekonomske okolnosti. Prema analizama kompanije Cisco jedno će biti tehnologije vezane za kolaboraciju, i druga grupa su data centri i obrada podataka, odnosno migracija na cloud computing. To su megatrendovi koji danas postoje, a toga su svesni i domaći IT menadžeri i inženjeri.

Kako pokazuje istraživanje sa Cisco Expo 2009, učesnici kao najveću prednost virtuelizacije ističu povećan nivo korišćenja resursa (65.63%), a zatim pojednostavljeno upravljanje (43.75%), kao i smanjenje operativnih troškova – smanjenje troškova infrastrukture, struje, hlađenja…(43.75%). Gotovo 10% srpskih preduzeća već koristi prednosti virtuelizacije.

Pitanja koja zabrinjavaju domaće IT menadžere i inženjere u vezi sa novim tehnologijama su skalabilnost data centara, odnosno mogućnosti podešavanja u skladu sa zahtevima posla (40.63%), migracija aplikacija i vreme potrebno za uvođenje novih aplikacija (34.38%), a u manjoj meri efikasno korišćenje energije (28.13%).

Trećina ispitanika planira ubuduće korišćenje cloud-based aplikacija i servisa u okviru kompanije, najvećim delom office aplikacija (21.88% od onih koji su potvrdno odgovorili) , poslovnog softvera (18.75%) i e-mail naloga (18.75%). Naprednije usluge kao što su online sastanci i web konferencije koristilo bi 10% IT menadžera i inženjera.

Attache PR

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,