BIZIT plus

Čitač PDF dokumenata

Nitro Reader je program za pregled i štampu PDF dokumenata koji predstavlja dobru alternativu za standardni Adobe Acrobat Reader. Reč je o proizvodu kompanije Nitro Software, koja je jedan od najvećih konkurenata Adobe‑u na polju profesionalnog softvera za kreiranje PDF dokumenata. Izgleda da se Nitro Reader razvija i osvežava na preskok, pa je posle nekoliko godina pauze, upravo objavljena nova verzija 5.5, uz direktan skok sa „trojke“

nitroreader

Nitro Reader nudi efikasno korisničko okruženje, sa osnovnim opcijama za podešavanja načina pregleda PDF dokumenata. Poput originalnog Adobe Acrobat Reader‑a, u okviru dokumenta možete obeležavati, dodavati sopstvene beleške, kao i obeležavati ili podvući izabrane delove ili ukucati novi tekst. Ove opcije za obeležavanje i dodavanje komentara korisne su za timski rad na nekom dokumentu pošto se dodati sadržaj može sumirati, recimo, po autoru ili datumu unosa. Program, takođe, nudi jednostavno ubacivanje potpisa (prethodno skeniranih ili upisanih), kao i zaštitu dokumenata lozinkom.

Iako reč Reader u nazivu programa upućuje na to da je namenjen samo pregledu dokumenata, Nitro Reader nudi i dva načina za kreiranje PDF fajlova. Prvi način uobičajen je kod ovakvih programa, a za njega je zadužen virtuelni štampač Nitro PDF Creator, koji se automatski postavlja prilikom instalacije programa. Posle toga, iz bilo koje Windows aplikacije može da se izabere opcija za štampanje i preusmeri na Nitro PDF Creator da bi se tako dokument „odštampao“ u novi PDF dokument. Spisak mogućnosti zaokružen je zgodnom opcijom za jednostavno izdvajanje kompletnog teksta ili svih slika ugrađenih u PDF dokument – dovoljno je kliknuti, izabrati ciljni folder i zatim sačekati da Nitro Reader automatski izdvoji sadržaj iz izvornog PDF dokumenta.

Pročitajte i:  Adobe Acrobat dobija AI asistenta

Nitro Reader ima i ugrađene opcije za direktnu konverziju fajlova u iz nekog od podržanih formata u PDF. To se može koristiti za Microsoft Office fajlove (uz delimičan uspeh), WordPerfect dokumente, HTML ili neki od standardnih grafičkih formata (jpeg, png, tiff itd). Ta opcija može se koristiti ili izborom iz samog programa ili prevlačenjem izvornog dokumenta na Nitro Reader ikonu.

Nitro Reader je besplatan program, a proizvođač ga nudi kao neki vid reklame za komercijalni paket Nitro Pro, koji nudi napredne mogućnosti za kreiranje PDF dokumenata. Matična strana s koje možete da preuzmete Nitro Reader je www.gonitro.com/pdf‑reader.

 

Objavljeno u časopisu PC#235

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,