Otvorena Wi-Fi mreža prilika za pirate?

Sud Pravde EU doneo je u petak odluku da se vlasnik otvorene Wi-Fi mreže ne može smatrati odgovornim za kršenje autorskih prava ukoliko su korisnici priključeni na tu Wi-Fi mrežu skinuli nedozvoljeni sadržaj. Ovo je zaključak presude koju je pomenuti sud doneo u slučaju Nemca Tobias-a MCFadden-a koji je od kompanije Sony optužen za pirateriju muzike.

PCPress.rs Image

Pomenuti gospodin McFadden je inače član nemačke Piratske partije, a pred sud je došao jer ga je kompanija Sony pre šest godina tužila za online skidanje muzičkih albuma bez dozvole. Inače, McFadden ima radnju za prodaju audio opreme i rasvete, u kojoj ima otvorenu Wi-Fi mrežu, koju su neki korisnici iskoristili za skidanje muzike.

Sony je inicijalno od McFadden-a tražio nekoliko mera zarad sprečavanje daljeg skidanja muzike koji su uključivali zaštitu Wi-Fi mreže, blokiranje portova za deljenje podataka koje koriste torrent klijenti, ali i čuvanje logova i blokiranje korisnika koji dele sadržaj zaštićen autorskim pravima. Sony je takođe želeo da McFadden bude odgovoran za kršenje autorskih prava kao treća strana koja je omogućila ceo proces, pa je stoga podnela tužbu Evropskom Sudu Pravde, koje je završena u korist člana Piratske partije.

Pročitajte i:  Nintendo tuži kreatore Yuzu Switch emulatora za pirateriju

Jedan deo pomenute presude kaže i da pravljenje otvorene Wi-Fi mreže, dostupne širokoj publici bez naknade kako bi se privukle nove mušterije spada pod “servis informacionog društva” koji je definisan E-Commerce direktivom.

Sud takođe navodi da bi se vlasnik otvorene Wi-Fi izuzeo odgovornosti, moraju biti ispunjena tri uslova:

  • Vlasnik (onaj koji obezbeđuje Wi-Fi mrežu) nije inicirao proces prenosa podataka
  • Vlasnik nije odabrao primaoca prenosa
  • Vlasnik nije koristio niti modifikovao informacije koje sadrži prenos podataka

Shodno tome da je gospodin McFadden ispunio pomenuta tri uslova, sud je odlučio da on nije odgovoran, a samim tim, vlasnik autorskih prava ga ne može smatrati odgovornim za kršenje i tražiti naknadu.

S druge strane, sud je napravio donekle balansiranu odluku, pa je doneo odluku da provajderi moraju prekinuti proces prenosa ukoliko im se ukaže na kršenje autorskih prava sa njihove IP adrese. U praksi ovo znači, da, vlasnik zaštićenog materijala može tražiti zabranu ukoliko otkrije da neko neovlašćeno koristi sadržaj. Takođe, sud nalaže da korisnici koji žele da koriste mrežu moraju da otkriju svoj identitet kako bi dobili pristup mreži, kako bi se sprečilo kršenje autorskih prava, odnosno lakše odredila odgovornost.

Pročitajte i:  Nintendo tuži kreatore Yuzu Switch emulatora za pirateriju

Ono što je Sud odbio je zahtev kompanije Sony da se prate mrežne aktivnosti i čuvaju logovi kako bi se tačno znao saobraćaj po korisniku.

Ovaj slučaj je podigao veliku prašinu iz nekoliko razloga: prvo zbog pozitivne odluke u korist vlasnika otvorenih Wi-Fi mreža, ali i zbog mogućih neželjenih efekata vezanih za mala preduzeća koja nude besplatan Wi-Fi kako bi privukli potencijalne mušterije.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,