Član LockBit ransomware grupe osuđen na četiri godine zatvora

Član LockBit hakerske grupe, kanadsko-ruske nacionalnosti, osuđen je na četvorogodišnju zatvorsku kaznu zbog učestvovanja u „inficiranju“ više od 1000 žrtava sa LockBit ransomware malware-om, od kojih je iznuđeno desetine miliona dolara.

PCPress.rs Image

Mikhail Vasiliev, uhapšen je u novembru 2022. godine u Kanadi, a prošlog meseca je priznao krivicu za osam slučajeva sajber-iznude. Tokom racije, Vasiliev je zatečen kako na svom laptopu koristi LockBit kontrolni panel, a tokom istrage su pronađene adrese Bitcoin novčanika na koje su uplaćivane otkupnine. Na računaru je pronađen i fajl pod nazivom „targetlist“ koji je sadržao listu napadnutih žrtava, kao i potencijalne buduće žrtve.

LockBit ransomware alat koristi se najmanje od 2019. godine, a u prošlosti je bio poznat i pod imenom ABCD. Vremenom je postao najrašireniji malware, koji operiše pod „ransomware-as-a-service“ principu. To znači da on obezbeđuje softver i infrastrukturu svima koji žele da ga iskoriste za napade na žrtve, a zarada se deli između napadača i pružaoca LockBit infrastrukture. FBI je prošlog meseca navela da je LockBit odgovoran za prikupljenih više od 120 miliona dolara koje su žrtve isplatile napadačima širom sveta.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *