ePlaneta

Cloaked upravlja logovanjem proxy email-ovima, brojevima telefona i ugrađenim password menadžerom

Firma za privatnost i sigurnost, Cloaked, 3. oktobra je lansirala svoje aplikacije koje omogućavaju korisnicima da kreiraju jedinstvene proxy email adrese, brojeve telefona i lozinke za online naloge.

PCPress.rs Image

Osnivači su rekli da Cloaked deluje kao telefonska kompanija

Kompanija, koja je bila u privatnom beta režimu poslednje dve godine, sada svoje rešenje stavlja na raspolaganje svima putem svoje web aplikacije, Chrome ekstenzije i mobilnih aplikacija (dostupnih i na Androidu i iOS-u).

Cloaked, osnovan od strane braće Arjuna i Abhijaya Bhatnagara 2020. godine, omogućava korisnicima da kreiraju “identitete” sastavljene od korisničkih imena, lozinki, email adresa i brojeva telefona. Ljudi mogu koristiti ove identitete za različite kategorije web sajtova, kao što su e-trgovina, društveni mediji i bilteni, gde mogu izbeći otkrivanje svojih stvarnih podataka.

Iako Cloaked ima sve funkcionalnosti menadžera lozinki ugrađene u aplikaciju, startap ima ambiciju da bude mnogo više od toga. Baš kao i Apple-ov Hide My Email, ona maskira vaš pravi email – sa Cloaked-om, možete prilagoditi i email adrese. Takođe, ako ne želite da vam emailovi budu prosleđeni vašem ID-u, Cloaked može delovati kao vaš inbox – za razliku od Firefox Relay, koji samo skriva vaš email. Dodatno, Cloaked će vam omogućiti automatsko popunjavanje različitih obrazaca online putem različitih identiteta koje ste sačuvali, uključujući jednokratne lozinke poslate u inbox servisa.

Takođe možete kreirati virtualne brojeve slične Google Voice-u, koje možete koristiti za SMS ili prijavu na usluge. Trenutno je funkcionalnost virtualnog broja dostupna samo u SAD-u.

“Ne koristimo Twilio ili slične stvari, mi smo zapravo prava telefonska kompanija koja sarađuje sa tier-one operaterom. Mi kupujemo, nabavljamo i upravljamo svim rutama za brojeve telefona. Slično tome, mi obavljamo celokupno usmeravanje emailova, umesto da stvaramo tanke email alias-e”, rekli su.

Sa lansiranjem svojih aplikacija, Cloaked takođe uvodi funkciju nazvanu “AutoCloak”, koja suštinski maskira vaše postojeće akreditive sa setom proxy akreditiva, automatski menjajući vašu lozinku nakon što se prijavite koristeći sačuvanu lozinku. Kompanija je rekla da je ova funkcija dostupna samo na ograničenom broju sajtova i da korisnici imaju punu kontrolu nad njom u smislu aktiviranja ili deaktiviranja AutoCloak funkcije.

Fokus na sigurnosti 

Kompanija je rekla da razmišljala o sigurnosti pre nego što je čak izgradila proizvod. “Glavna hipoteza koju smo želeli da pratimo, bila je da ne radimo na privatnosti za sve. Naš proizvod je za ljude koji nisu orijentisani na privatnost, ali imaju predstavu o njoj”, rekli su osnivači.

“Ne želimo da promenite svoje ponašanje online. Ali ne želimo ni da predajete svoj telefon, email i na kraju kreditne kartice bilo gde.”

Osnivači su rekli da čuvaju podatke svakog korisnika u odvojenim enkriptovanim bazama podataka kako bi se izbegla situacija poput LastPass-ove, gde su hakeri dobili pristup podacima korisnika uključujući i sefove sa lozinkama. Osim toga, Cloaked koristi takozvani data poisoning koncept, dodeljivanjem jednog telefonskog broja većem broju osoba. Zatim, na osnovu toga sa kim entitet ili web sajt pokušava da se poveže, usmeravaju tekst odgovarajućoj osobi. Na ovaj način, agregatori podataka ne saznaju tačno ko koristi proxy broj. Međutim, ako osoba otvara nalog za uslugu kao što je Signal, Cloaked ne dodeljuje taj broj nikome drugom iz razloga privatnosti.

Kompanija je rekla da radi na zero-knowledge arhitekturi, kako master lozinka koju korisnici koriste za otključavanje svog Cloaked profila nikada ne bi stigla do servera startapa. Cloaked je napomenuo da nema jednostran pristup podacima korisnika.

Planovi za budućnost 

Nakon lansiranja svojih aplikacija, Cloaked radi na uvođenju opcije deljenja porodičnih i grupnih identiteta do kraja ove godine. Kompanija takođe planira da integriše kreditne kartice u identitete. Tako će korisnici moći generisati virtualne kartice koje mogu koristiti umesto davanja svojih stvarnih brojeva kartica. Osnivači su rekli da će korisnici moći da generišu neograničen broj kartica i da postave ograničenja za svaku od njih.

Cloaked nije jedina kompanija koja radi na tome da olakša upravljanje privatnošću korisnicima putem jednostavnog dizajna i korisničkog iskustva. Ranije u maju, a16z podržani Uno lansirao je menadžer lozinki sa dizajnom usmerenim na korisnike.

Izvor: Techcrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: