Top50 2023

Cloud computing energetski efikasniji od očekivanog

Kako su data centri sve veći, ekolozi su zabrinuti zbog ogromnog povećanja potrošnje električne energije i zagađenja. Međutim, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Science, to se jednostavno nije dogodilo.

PCPress.rs Image

Iako je upotreba cloud computing-a skočila za 600% u periodu od 2010. do 2018. godine, potrošnja energije porasla je samo za 6%. To je zato što su kompanije poput Google-a masovno povećavale efikasnost novim dizajnom čipova, prilagođenim rešenjima za protok vazduha i drugim tehnologijama.

Između 2005. i 2010, potrošnja električne energije u data centrima porasla je za mnogo veći procenat (56%), kako je izvestio New York Times. Šta se posle toga dogodilo? Prema studiji, data centri su se iz manjih računarskih centara prebacili na mnogo veće objekte kojima upravljaju Google, Microsoft, Amazon i drugi tehnološki giganti.

Kako tech giganti štede energiju?

Ove kompanije su visoko motivisane da štede novac. Google proizvodi sedam puta više računarske snage nego 2015, ali ne troši više energije, navodi Google-ov potpredsednik za tehničku infrastrukturu Urs Holzle. Napisao je da je kompanija došla do tih ušteda tako što je dizajnirala veoma efikasne Tensor Proessing Units i koristeći mašinsko učenje za optimizaciju hlađenja.

Pročitajte i:  Energetska efikasnost = finansijska efikasnost = zadovoljstvo korisnika

Kompanije poput Apple-a i Google-a su takođe preduzele korake da naprave takozvane carbon neutral data centre razvijajući solarne farme ili koristeći zelenu energiju za kompenzaciju potrošnje energije. U ovom trenutku, data centri koriste oko jedan odsto svetske električne energije, što je ekvivalentno 17 miliona američkih domaćinstava. Ta brojka se jedva povećava, a naučnici očekuju da će tako ostati još tri ili četiri godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,