Cloud computing pomaže da se rover Perseverance održi na pravom putu

Amazon Web Services (AWS) objasnio je ulogu cloud computing-a u obradi podataka poslatih iz NASA-inog rovera-istraživača Perseverance na Marsu.

PCPress.rs Image

AWS obrađuje podatke s Marsa u ime NASA

Tokom misije Perseverance na Marsu, naučni i inženjerski podaci će se obrađivati i hostovati u AWS-u. Tim Mars Rovera svakodnevno prima stotine slika s Marsa sa rekordnog broja kamera, što rezultira hiljadama slika tokom Perseverance-ovog vremena na planeti. Korišćenje clouda pomaže NASA Jet Propulsion Lab da skladišti, obrađuje i distribuira ovu veliku količinu podataka, navodi AWS. AWS obrađuje podatke s Marsa u ime NASA-e, pomažući u informisanju kako  se rover snalazi na terenu. Rover zahteva vidljivost za vožnju, pa je za tim važno da može da pošalje sledeću seriju uputstava natrag roveru u određenom vremenskom roku.

Povećana efikasnost omogućiće Marsu 2020 da postigne svoj ambiciozni cilj sakupljanja više uzoraka i vožnju na veće udaljenosti tokom glavne misije, u poređenju sa prethodnim roverima, objašnjava AWS. Rover Mars 2020 Perseverance istražuje geologiju crvene planete i traži znakove drevnog života. Misija je pokrenuta 30. jula i sakupljaće i čuvati uzorke stena i tla koji bi u budućnosti mogli biti vraćeni na Zemlju. Pored prikupljanja fizičkih uzoraka, NASA-ina misija Jet Propulsion Laboratory (JPL) Perseverance je i pokretni pametni telefon prepun senzora, poput kamera i mikrofona, za prikupljanje podataka. Senzori će prikupljati naučne podatke poput informacija o atmosferi, brzinama vetra i vremenu.

Pročitajte i:  NASA roveri za površinu Meseca

Mikrofoni će sakupljati zvukove planete. Ove podatke će obrađivati JPL i učiniti javno dostupnim kako bi gledaoci mogli da istražuju Mars zajedno sa NASA JPL. AWS takođe pruža 3D prikaz Marsa iz perspektive Perseverance. Cloud computing nije jedine tehnologija koju projekat koristi – takođe postoji značajna uloga Linux-a i tehnologije otvorenog koda. Doprinos AWS-a NASA-inoj misiji poklapa se sa svemirskim ambicijama bivšeg generalnog direktora Amazona, Jeffa Bezosa i njegove raketne kompanije Blue Origin.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,