Streaming donosi 83 procenta ukupnih prihoda od muzike

Prema godišnjem izveštaju koji je objavila Recording Industry Association of America (RIAA), ukupni prihodi u muzičkoj industriji su u 2020. godini bili 12.2 milijarde dolara, što je povećanje od 9.2 procenta u odnosu na 2019. godinu. Najviše novca je stiglo od streaming servisa, koji su generisali 10.1 milijardu dolara profita. To je značajno povećanje u odnosu na 2019. godinu, kada je ta cifra iznosila 8.9 milijardi dolara, i peta godina zaredom kako prihodi od streaming-a ubrzano rastu.

streaming

Spotify i Apple Music dominiraju

Najveće streaming platforme su Spotify i Apple Music, koje su zajedno ostvarile profit od 7 milijardi dolara. U isto vreme, prosečan broj pretplatnika na ove servise je sa 60.4 miliona, porastao na 75.5 miliona.

Globalno, streaming je zaslužan za 83 procenta ukupnih prihoda od muzike. Prodaja CD-ova i digitalni download su u stalnom padu, dok je prodaja gramofonskih ploča u velikom rastu (29.2 procenta), sa profitom od 619.6 miliona dolara. Ovo je još impresivniji rezultat nego što na prvi pogled izgleda, jer su muzičke prodavnice bile zatvorene veći deo prošle godine.

Pročitajte i:  Remek-delo: Lego kocke u muzičkom spotu

Ukupnim dobrim rezultatima svakako doprinosi i pandemija korona virusa, koja je mnoge ljude zatvorila u kuće ostavljajući im više vremena da se posvete nekim aktivnostima koje su ranije zapostavljali, a slušanje muzike je svakako jedna od njih.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,