CNET koristio AI za pisanje finansijskih tekstova 75 puta

Uz brzu evoluciju AI sistema za ćaskanje kao što su Chat-GPT, VALL-E i BlenderBot 3 i njihove rastuće sposobnosti da generišu tekst u rangu sa ljudskim piscima, roboti koji dolaze da preuzmu vaš posao pisanja postaju realna pretnja. U CNET-u, to se očigledno već dešava.

PCPress.rs Image

CNET objavljivao postove sa složenim finansijskim konceptima

The Byte je izvestio da se čini da je popularna tehnološka stranica koristila tehnologiju automatizacije za proizvodnju niza objava finansijskih objašnjenja počevši od novembra 2022., pod autorstvom CNET Money Staff-a. Tek nakon što kliknete na autorski red, sajt otkriva da je članak generisan korišćenjem tehnologije automatizacije i temeljno uređen i proveren od strane urednika. Pošto su se pojavile vesti o njegovim aktivnostima, CNET je potom uklonio biografsku stranicu CNET Money Staff, kao i brojne postove koje je napisao.

Korišćenje generatora teksta trenutno nije široko rasprostranjena praksa u sferi novinarstva, ali kuće poput Associated Press-a i Washington Post-a su ih koristile za različite zadatke pisanja tekstova. Ali, kada medijska kuća napravi suštinski pomak u radu svoje redakcije kao što je ova, obično pošalju saopštenje za javnost ili objave na društvenim mrežama. Čini se da CNET nije javno objavio da ovaj program postoji izvan padajućeg prozora objašnjenja.

Pročitajte i:  OpenAI tvrdi da je tužba NY Timesa neosnovana 

Razlika u kvalitetu između CNET-ovog sistema i AP-a je velika. AP sistem je glorifikovano spajanje pošte, koje gura određene delove podataka u unapred formatirane prazne priče za dnevne objave i druge novinarske zadatke koji se često ponavljaju. CNET-ov sistem, s druge strane, izgleda da je daleko sposobniji, te sastavlja postove sa dugačkim objašnjenjima o složenim finansijskim konceptima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,