Coinbase otpušta još 950 radnika zbog pada tržišta kriptovaluta

Kompanija je u junu prošle godine otpustila 1.100 ljudi.

PCPress.rs Image

Nova otpuštanja zbog pada kripto tržišta i slabe ekonomije

Coinbase otpušta još 950 zaposlenih, sedam meseci nakon što je otpušteno 1.100 radnika. U poruci zaposlenima, izvršni direktor kompanije Brian Armstrong navodi je da je usled pada na kripto tržištu i slabe ekonomije neophodno da se operativni troškovi smanje za 25 odsto. To je rezultiralo otpuštanjima. Coinbase na svojoj veb stranici navodi da ima više od 4.700 zaposlenih. Novim otpuštanjima kompanija će izgubiti oko petinu svog osoblja.

Iako je priznao da su neki od faktora koji su doveli do otpuštanja bili van kontrole kompanije, Armstrong je rekao da je preuzeo odgovornost. Armstrong je naveo da je kompanija „dobro kapitalizovana i da kripto ne ide nikuda“. On je napomenuo da bi nedavni događaji poput kolapsa FTX-a i jasnijih pravila regulatora mogli dugoročno koristiti Coinbase-u. Međutim, te promene se neće dogoditi preko noći. „Moramo da se uverimo da imamo odgovarajuću operativnu efikasnost. Potrebno je da prebrodimo padove na kripto tržištu i uhvatimo mogućnosti koje će se pojaviti“, napisao je Armstrong.

U planovima za 2023.godinu, rukovodstvo Coinbase-a je utvrdilo da je neophodno „smanjiti troškove kako bismo povećali naše šanse da radimo dobro“. Armstrong napominje da je ovo prvi put da su i kripto tržište i ekonomija istovremeno doživeli pad. On dodaje da je planiranje pomoglo Coinbase-u da preživi nekoliko loših tržišta u poslednjoj deceniji.

Otkazivanje manjih projekata

Zbog otpuštanja, Coinbase otkazuje neke projekte koji su imali manju verovatnoću za uspeh. Ostali timovi će morati da se prilagode zbog manjeg broja zaposlenih. Armstrong je naveo da će zaposleni koji su otpušteni biti obavešteni odmah.

Pogođeni radnici u SAD dobiće otpreminu od najmanje 14 nedelja osnovne plate uz dodatne dve nedelje po godini staža, zdravstveno osiguranje i druge beneficije. Kompanija navodi da će ponuditi “dodatnu podršku u tranziciji” onima koji imaju radne vize. Coinbase će pružiti sličnu podršku otpuštenim radnicima u drugim zemljama u skladu sa lokalnim zakonima o zapošljavanju i pomoći će onima koji su otpušteni da nađu svoj novi posao.

Coinbase je morao da se bori i sa drugim problemima u poslednje vreme. U julu je objavljeno da Komisija za hartije od vrednosti istražuje kompaniju. Istraga se bavila time da li je kompanija prodala neregistrovane hartije od vrednosti. Ranije ovog meseca, kompanija je postigla nagodbu od 100 miliona dolara sa njujorškim finansijskim regulatorom zbog tvrdnji da je platformu učinila „ranjivom za ozbiljne kriminalne radnje“. Navodi se da je kompanija delom zanemarila da izvrši dovoljne provere i da je imala veliki zaostatak označenih transakcija za pregled.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: