Coinhive epidemija virusa koji tajno rudare kriptovalute

Virus koji tajno rudari kriptovalute, te preuzima kontrolu nad pogođenim računarima i telefonima, a nakon posete kompromitovanim web-sajtovima, raširio se u poslednja tri meseca, za šta su, kako kažu bezbednosni stručnjaci, najpre odgovorne rizične aplikacije za pametne telefone, te inficirani sajtovi.

Naime, radi se o Coinhive softveru, koji rudari Monero, a koji je od početka aprila postao još prisutniji, te opasniji. Prvobitno je osmišljen tako da vlasnicima web-sajtova omogućava da monetizuju posete, te na taj način zamene reklame, ali su hakeri uspeli da modifikuju kod, te ga ubace na sajtove i aplikacije, a bez znanja developera i korisnika.

Stručnjaci očekuju da se broj ovakvih eksploatacija uvećava u budućnosti, budući da donose veliku dobit, a za povećanu prisutnost softvera Coinhive najviše se krive pametni telefoni. Od početka godine otkriveno je 19 aplikacija u okviru Google Play Store-a koje su zaražene Coinhive malverom, ali se očekuje da je taj broj daleko veći. Pomenute aplikacije su pokretale Coinhive svaki put kada se pokrene aplikacija, a rudarenje se obavljalo u pozadini bez znanja korisnika. Aplikacije su po otkrivanju uklonjene iz online prodavnice, ali je šteta već bila učinjena.

Pročitajte i:  Microsoft: „Ruski hakeri i dalje napadaju naše sisteme“

U drugom kvartalu 2018. Coinhive beleži konstantan i stabilan rast, a aktivnost se značajno povećala u maju.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,