BIZIT plus

Google Assistant naučio da je robot

Google je naučio svog pomalo kontroverznog glasovnog asistenta o tome šta znači biti robot, te ne biti čovek, pa ovaj sada zna ponešto o svom identitetu, što mu omogućava da korisnike obavesti da ne komuniciraju sa ljudskim bićem, već sa digitalnim pomoćnikom.

Naime, radi se o projektu Duplex, koji je najavljen kao deo Google Assistant-a, a u okviru kojeg korisnici mogu da obavljaju rezervacije, te zakazuju sastanke, a da pozive ne obavljaju sami, što je pokrenulo niz etičkih rasprava čiji je cilj da preispitaju ispravnost toga da digitalni asistent komunicira kao ljudsko biće. Nakon toga kompanija je ažurirala Duplex, a tako da asistent sagovornika obaveštava o svom digitalnom identitetu, te o tome da se razgovor snima.

Tako će se digitalni asistent predstavljati čim osoba sa druge strane izgovori „Halo,“ a rečima: „Ja sam Google Assistant i zovem u ime klijenta. Ovaj razgovor se automatski snima.“ Iz kompanije kažu da će se prvo testiranje obaviti uz pomoć kompanija u koje se ima poverenja, a koje su pristale da primaju Duplex pozive.

Pročitajte i:  Android otkriva da li je vaš telefon ukraden 

Google Assistant koristi poštapalice poput „uh“ i „mm,“ što ga čini realnijim sagovornikom, te pravi pauze pre nego što odgovori na postavljeno pitanje, a određene reči izgovara produženo, pa se čini kao da razmišlja. Njegov govor je toliko ubedljiv da je pokrenuo brojna pitanja o bezbednosti, a iz kompanije kažu i da je prošao Tjuringov test, koji procenjuje koliko je neka tehnologija u stanju da demonstrira inteligenciju, te podražava govor i ponašanje ljudskog bića.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari: