Colossus – robot koji je pomagao u spašavanju Notre Dame-a

Pariski vatrogasci su se suočili s ogromnim zadatkom u pokušaju da zaustave požar u Notre Dame-u koji je spalio krov i uništio toranj. Vatra je uništila neprocenjive delove katedrale, ali vatrogasci su uspeli da spasu većinu dragocenosti unutra. Takođe su sprečili da vatra ne ošteti celu strukturu, a u toj akciji, kao pomoć, razmestili su robota na daljinsko upravljanje nazvanog Colossus.

PCPress.rs Image

Robota, koji je težak oko 499 kg, proizvela je francuska tehnološka kompanija, Shark Robotics. Za vatrogasce bi bilo veoma opasno da uđu u Notre Dame sa teškom opremom dok je krov goreo i delovi padali oko njih. Tu im je pomogao Colossus koji je napravljen da izdrži ekstremne uslove dok koristi crevo i nosi teške alate. Njime može da se upravlja sa udaljenosti od skoro 305 metara i budući da ima modularni dizajn, može da se konfiguriše u zavisnosti od zahteva posla.

Sam robot je dugačak 1,6 metara, širok 0,7 metara i visok nešto manje od 0,7 metara. Vodootporan je, otporan na vatru i radi na dva elektromotora koji su podržani sa šest litijum-jonskih baterija. Robot može samo da dostigne brzinu od 3,5 km/h, ali je sasvim sposoban da se penje preko prepreka i može da nosi više od 544 kg tereta.

Pročitajte i:  Honda najavila niz novina za narednu deceniju

Dobra vest je da nije bilo nastradalih u ovom incidentu, čak i kada je oko 400 vatrogasaca učestvovalo u operaciji kontrole požara, pored mnogih drugih radnika hitne pomoći.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,