ComTrade ulaže u informatičko obrazovanje

IMG_2538 Prepoznajući značaj kvalitetnog školovanja  IT stručnjaka, kompanija ComTrade uključila je i obrazovanje u svoje strateške ciljeve. U skladu s tim Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS (Information Technology School) postala je deo ComTrade grupacije. Pored ITS-a, od 1. septembra sa radom počeće i prva srednja strukovna IT škola – ITHS (Information Technology High School).

Ovo je jedinstven primer školovanja IT stručnjaka u regionu, budući da svaki student ima mogućnost da svoje znanje odmah primeni u praksi, učestvujući u projektima u razvojnim centrima ComTrade-a, lidera u Jugoistočnoj Evropi u oblasti informacionih tehnologija.

Predstavljanju jedinstvenog načina studiranja prisustvovali su potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, dekan ITS škole dr Valentin Kuleto, predsednik ComTrade grupacije Veselin Jevrosimović, kao i predstavnici kancelarija najvećih svetskih IT kompanija.

Po rečima Veselina Jevrosimovića predsednika ComTrade-a izuzetan je značaj ulaganja u obrazovanje IT stručnjaka kao kreatora informatičke budućnosti Srbije:

„Investicija u jednu visokoškolsku instituciju rezultat je  svesti o značaju obrazovanja za poslovni uspeh, ali i za dugoročni održivi razvoj nacionalne ekonomije. Razvoj softverskih rešenja je visoko dinamična oblast u kojoj nove tehnologije i metode svakih nekoliko godina pomeraju granice mogućeg i isplativog. Samo one kompanije koje razvijaju sopstvene kapacitete i ulažu u nova znanja i ideje imaju šansu da napreduju. Zato smo preduzeli inicijativu i uvrstili obrazovanje stručnjaka budućnosti među strateške prioritete u narednom periodu. Verujemo da je ITS pravi partner za ovaj ambiciozni projekat.“

Diplomci škole ITS stiču status kompletnih IT stručnjaka, a najbolji među njima moći će da se zaposle u ComTrade-u ili drugim informaciono tehnološkim kompanijama kao što su HP, Microsoft, Intel, Fujitsu, IBM… Planirano je da broj studenata bude ograničen, kako bi svaki sudent dobio najkvalitetnije IT obrazovanje.

Pored klasičnog sistema učenja, studentima je omogućen i „distance learning“ (softverski podržano učenje na daljinu), rad na platformi koju su razvili i implementirali stručnjaci ComTrade-a, kako bi svi polaznici ITS-a dobili mogućnost da upotpune stečeno praktično znanje u vremenu koje im odgovara.

Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelic je istakao da će IT škola omogućiti, studentima i da istovremeno uče, rade i steknu dragoceno iskustvo. To je veoma bitan iskorak u zemlji gde se po pravilu najčešće misli da treba raditi za državu i školovati na državnim fakultetima.

”Dobro je imati konkurenciju i državnih i privatnih fakulteta, kao i strukovnih skola”, istakao je Đelic. Interesantna je ideja da se otvori i srednja škola koja će omogućiti da mladi ljudi u Srbiji rano krenu sa primenom informacionih tehnologija.

Prema njegovim recima, u EU se oko 28 odsto ukupnog budžeta posvećenog nauci, izdvaja se na IT.  Prosle godine Srbija je usvojila strategiju za razvoj nauke i tehnologije i na taj način IT odredila kao jedan od sedam nacionalnih prioriteta za godine koje dolaze. Država će izdvojiti i 400 miliona evra za naučnu i tehnološku infastrukutru, od čega ce značajan deo biti iskorišćen za informacione tehnologije.

“Ideja je da Srbija bude magnet za tehnološke firme iz sveta, a za njih nije toliko bitna stopa poreza koliko talenti, da li imamo mlade stručnjake koji su u stanju da nauče kako se primenjuje nove tehnologije”, rekao je Đelic.

Dekan ITS-a prof. dr Valentin Kuleto naglasio je da je cilj ITS-a da se pored domaćih studenata privuku i oni iz inostranstva s obzirom na vrhunske uslove  studiranja, najpoznatije predavače iz zemlje i inostranstva i prakse u najvećim IT kompanijama.

“U našoj školi obrazujemo inženjere na dva studijska programa – Informacione tehnologije i Elektronsko poslovanje, a detaljnije ih usmeravamo na šest užestručnih profila. Akreditacijom dva nova studijska programa steći će se uslovi za upis oko 700 studenata. Praksa koju će u okviru kompanije ComTrade sticati naši studenti pripremiće ih da odmah po završetku studija budu potpuno oformljeni IT stručnjaci.

O kakvom kvalitetu nastave se radi govori i podatak da studenti dobijaju poslovne ponude već na drugoj godini studija.

Partnerstvo sa ComTrade-om naše najbolje učenike i studente potpuno rasterećuje briga oko zapošljavanja. Činjenica da se radi o IT lideru u Jugoistočnoj Evropi našu školu obavezuje na najviše svetske standarde i da naše obrazovanje vratimo tamo gde je nekada bilo – na poziciju izvoznika znanja, a ne izvoznika mozgova.”

O ITS-u:

Visoka škola za informacione tehnologije (ITS) je privatna akreditovana visoka škola koja obrazuje inženjere informacionih tehnologija. Kroz dva studijska programa i šest užestručnih profila škola pruža kombinaciju najsavremenijih teorijskih i praktičnih znanja. Ono što ITS izdvaja od svih sličnih obrazovnih institucija jeste oslonac na realnu privredu kroz povezanost sa sistemom ComTrade. Škola pruža najbolje uslove za studiranje, rad na računarskoj opremi poslednje generacije, korišćenje on-line i off-line studentskih servisa, i rad sa uglednim predavačima iz Evrope i sveta. Koooridnacioni odbor ITS-a čine vrhunski sručnjaci, među kojima su i potpredsednik korporacije EMC  William J. ( Bill) Teuber, kao i regionalni menadžer prodaje za Oracle u Intel korporaciji, Ahmad El-Dardiry.

Nastava i praksa obavlja se u ulici Cara Dušana 34 u Zemunu i ComTrade tehnološkom centru u ulici Savski nasip 7, na Novom Beogradu.

Više informacija na: www.its.edu.rs i www.iths.edu.rs

Facebook komentari: