Crna rupa u akciji: Nova slika okupira svet

Nedavno je po prvi put snimljen snažan mlaz koji je izleteo iz jedne supermasivne crne rupe u međugalaktički prostor, pa prizor okupira pažnju naučnika iz celog sveta.

PCPress.rs Image

U pitanju je crna rupa Messier 87, koja je ušla u istoriju kao prva koja je snimljena tokom izbacivanja mlaza. Stručnjaci ističu da je događaj važan za razumevanje toga kako nastaju mlazevi plazme – u centru većine galaksija se nalaze supermasivne crne rupe koje funkcionišu kao „galaktički slivnici“ koji gutaju sve što im se primakne i mnoge izbacuju snažne mlazove materije sa svojih polova, a brzinom koja je bliska brzini svetlosti.

Prvi mlaz iz crne rupe je snimljen zahvaljujući teleskopima koji se nalaze u pustinji Atakama (ALMA) i na Grenlandu, a sve se dogodilo još 2018. godine. Radi se o galaksiji Messier 87 koja je od Zemlje udaljena neverovatnih 55 miliona svetlosnih godina. U njenom centru je crna rupa koja je 6,5 milijardi puta veća od našeg Sunca, a naučnici veruju da njena rotacija pokreće izbačene mlazove.

Nije najjasnije odakle mlazovi potiču, a teorije ukazuju na to da su u vezi s horizontom događaja, linijom iza koje više ništa ne može da se vidi – tačke nakon koje nema povratka. Naučnici kažu da zahvaljujući novom snimku mogu da počnu da traže odgovore na razna pitanja, na primer ono koje za cilj ima da odgonetne kako se čestice ubrzavaju i zagrevaju.

Izvor: space.com

Facebook komentari:
SBB