ERP 2024

CubePro Duo – moćni 3D štampač nove generacije

Savremenu proizvodnju već neko vreme “drma” digitalna revolucija kroz upotrebu 3D štampe, koja ne menja samo dosadašnji način poslovanja, već i način života, te možemo govoriti o novoj industrijskoj revoluciji koju ova tehnologija donosi.

Cube Pro Duo

Tradicionalne proizvodne kompanije mahom su bile fokusirane na masovnu proizvodnju identičnih proizvoda, što je u prošlom veku i bilo ekonomski opravdano. Danas su se izmenili uslovi, kupci mogu lako da iskomuniciraju svoje želje i potrebe kompanijama, te u takvom ambijentu kompanije moraju da odreaguju pravovremeno i da na najbolji način ispune veoma visoka očekivanja tržišta.

Zahvaljujući 3D štampi moguće je direktno iz digtitalnog prikaza trodimenzionalnog modela izrađenog u CAD softveru stvoriti njegov materijalizovan prototip. Uzećemo za primer 3DSystems-ov CubePro Duo, koji je u prodaji i na našem tržištu.

Više o 3D štampi >>> Zlatne ruke 3D štampača

3D skeniranje

CubePro Duo se ističe po tome što poseduje ubedljivo najveći volumen štampe u klasi (285.4 x 270.4 x 230mm). Ova karakteristika mu omogućava da odštampa veoma kvalitetne delove u rezoluciji od 70-mikronskih slojeva, koji su i do dva i po puta veći od predmeta koji su izrađeni na štampačima namenjenim kućnom i hobi segmentu.

Više o 3D štampi >>> Kako napraviti poklon za Dan zaljubljenih pomoću 3D štampača?

Kad već govorimo i o prilagodljivosti proizvoda kupcu, bitno je naglasiti i mogućnost štampe sa više materijala u više boja, što pruža dosta prostora za kreativu prilikom izrade nekog dela ili čitavog prototipa za klijenta, ali i čvrstinu i postojanost modela. Mogućnost izbora je ključna reč, a što se tiče materijala koje koristi CubePro Duo, to su najlon, ABS plastika industrijskog kvaliteta, odnosno veoma jak PLA, koji može služiti za izradu i većih objekata, ali i za isticanje finih detalja.

 

Dolazimo do jedne specifičnosti CubePro Duo štampača, a to je svakako kontrolisano okruženje štampe. Mnogi 3D štampači nemaju ovu mogućnost jer kontrolisan proces izrade i kontrolisano okruženje obezbeđuju poboljšanu preciznost i pouzdanost čak i kod izrade zapreminski najvećih predmeta od ABS plastike. Automatizovana podešavanja omogućavaju da štampu obavite bezbedno – bilo da štampate u kućnom okruženju ili u radionici.

_DSC0069

Cube Pro Duo je jako zahvalan što se tiče i zahteva za tehničkim karakteristikama pratećeg hardevra, koji je neophodan za nesmetano funkcionisanje ovog 3D štampača. Ukoliko imate računar sa dvojezgarnim procesorom brzine 2GHz po jezgru, 2GB RAM-a, ekran rezolucije 1024×768 i 32-bini i 64-bitni Windows 7, Windows 8, Mac OSX 10.8 ili noviji – možete neometano početi sa štampanjem svojih 3D modela.

Najbolje je videti kako Cube Pro Duo funkcioniše uživo. Ukoliko vam je ovaj model zagolicao maštu, možete i kod nas, u Srbiji zakazati prezentaciju.

Autor: Damijan Jović

Facebook komentari: