Čudesna popularnost Windows 7 operativnog sistema

Dok se udeo Windows-a 10 polako povećava, Windows 7 mu je i dalje solidan protivnik, a bez obzira što Microsoft ulaže u ponekad agresivnu kampanju u korist novije verzije.

PCPress.rs Image

Tako je Windows 7 i dalje popularan desktop operativni sistem, a pretpostavlja se da će zadržati tu popularnost i u narednom periodu. To, naravno, zabrinjava stručnjake iz kompanije Microsoft, a iz dva razloga – što Windows 7 duže bude ostao omiljen, to će Microsoft-u biti teže da Windows 10 prilagodi svim korisnicima, dok je drugi razlog u vezi sa zabrinutošću da bi kompanija mogla da doživi još jedan Windows XP momenat. Naime, oni koji budu nastavili da koriste Windows 7 nakon januara 2020. godine, kada kompanija namerava da prestane sa objavljivanjem sigurnosnih zakrpa za ovu verziju operativnog sistema, biće osetljiviji na potencijalne napade. Windows 7 je trenutno prisutan na 40% uređaja, a XP se nalazio na 25% kompjutera u trenutku kada je Microsoft prestao sa objavljivanjem zakrpa za tu verziju.

Pobornici Windows-a 7 ističu da ovaj i dalje dobro funkcioniše, pa mnogi biraju da se vrate na ovu verziju, a pošto probaju Windows 10. Iako verzija 10 nudi brojna poboljšanja, to se dešava zbog toga što korisnicima koji naprave ovaj izbor i nije potrebno ništa više od Windows-a 7, pa im svaka novina predstavlja opterećenje. Dobar deo Windows korisnika zainteresovan je samo za najosnovnije funkcije, poput pretraživanja interneta, proveravanja mejlova, te gledanja filmova i slušanja muzike, pa Windows 7 ispunjava ta očekivanja, a bez „komplikovanih novotarija.“

Pročitajte i:  Microsoft partner sa Mistralom u poslu sa AI izvan OpenAI 

Ipak, kao glavni nedostatak Windows-a 7 ističe se nedovoljna sigurnost. Stručnjaci tvrde da je Windows 10 sigurnija opcija, te da dolazi u paru sa tehnologijama koje štite korisnike u svim situacijama. Ipak, Windows 7 nije najranjivija platforma koja postoji, pa dodatne antivirus aplikacije mogu da obezbede povećanu sigurnost.

PCPress.rs Image

Oni koji još uvek veruju Windows-u 7, a oko 40% od ukupnog broja Windows korisnika, izgleda da žive pod devizom „ako nešto nije pokvareno, nema potrebe da se popravlja,“ te da ne nameravaju da uskoro nešto promene u svojim, te životima svojih uređaja.

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,

5 thoughts on “Čudesna popularnost Windows 7 operativnog sistema

 • 20. 04. 2018. at 08:37
  Permalink

  Mnogo smo brzi 🙂

 • 19. 04. 2018. at 18:56
  Permalink

  Pa kako onda za W7 mi treba pola sata, izgleda da je do Vas 😀

 • 19. 04. 2018. at 09:05
  Permalink

  Mi W10 sredimo za nekoliko sati
  Ne treba nam jedan dan u nedelji.
  Možda ipak nije do Windowsa? 😉

 • 18. 04. 2018. at 17:49
  Permalink

  Poslednja recenica Vam je kriticna : ,,te da ne nameravaju da uskoro nešto promene u svojim, te životima svojih uređaja”, ko ste vi da odlucujete na osnovu toga sto necemo da predjemo na W10 da necemo da menjamo nesto u svojim zivotima, e stvarno dobar je portal ali ovakvu glupost odavno cuo nisam. Ljudi jure hleb, novac, treba znaci mozak da mu pukne da podesi sistem i izgubi jedan slobodan dan u nedelji koji ima od posla, dok podesim W10 kod mene to traje i po tri dana da bi mi radilo kako sam navikao, inace koristim na jedan komp destku na drugi sedmicu, razmisljao sam da na taj drugi vratim sedmicu jer dok je bio na sedmici leteo je.

 • 17. 04. 2018. at 15:36
  Permalink

  Stvar sa Windows 7 operativnim sistemom je prevashodno u gotovo dostignutom savršenstvu korisničkog okruženja, jednostavnosti i eleganciji istog. To je ono što i dalje zadržava korisnike a što je microsoft počeo da urušava sa windows 8 OS. Dakle sva poboljsanja su mogla da budu ostvarena i uz zadržavanje korisničkog okruženja sa sedmice ili barem da ono bude ponudjeno kao jedna od opcija, kao što imate kod linux distribucija. Koliko je teško microsoftu da to shvati, ili će namerno posle 2020. ponuditi verziju desetke sa okruzenjem sedmice i to predstaviti kao nekakvu revolucionarnu stvar…

Comments are closed.