Curiosity rover: Najnoviji selfie sa Marsa

Curiosity rover se na Crvenu planetu spustio u avgustu 2012. godine, i Zemljane od tada snabdeva informacijama i fotografijama koje ilustruju boravak na Marsu. ROver je 26. februara napravio još jedan selfie, a pre nego što će savladati najveću prepreku od početka misije.

PCPress.rs Image

Da li je na Marsu bilo života?

Radi se o tome da se rover uspentrao uz Greenheugh Pediment – kamenitu oblast koja se nalazi na vrhu jednog uzvišenja, a pre toga je snimio autoportret na kojem se vidi i oblast oko pojasa Greenheugh. Ispred rovera je i bušotina koju je napravio kako bi uzeo uzorke, koji bi trebalo da potvrde ili opovrgnu teoriju da je na Marsu bilo mikroskopskog života pre više milijardi godina. Selfie se sastoji od 86 snimaka koji su u isto vreme poslati na Zemlju, a na kratkom snimku se vidi i “selfie štap” koji je robot, poput mnogih građana na Zemlji, iskoristio za fotografisanje.

Rover je uspešno završio uspon, te se na vrhu brda našao 6. marta, što je još jedna faza etape koja je počela još 2014. godine, a u okviru koje Curiosity istražuje Mount Sharp – pet kilometara visoku planinu koja se nalazi u središtu Gale kratera.

Pročitajte i:  Mars helikopter završio svoj poslednji let

Izvor: Sci Tech Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,