BIZIT plus

Curiosity Rover: Tajna marsovskog kamena

Članovi Curiosity tima zovu ga “Strathdon,“ a radi se o kamenu sa Marsa prečnika preko 25 centimetara, koji se sastoji iz nekoliko sedimentnih slojeva.

PCPress.rs Image

Otkriće novog kamena ukazuje na to da je oblast koju Curiosity istražuje geološki složenija nego što se prvobitno mislilo. Rover agencije NASA u proteklih nekoliko meseci istražuje oblast u okviru Gale kratera, koji se nalazi nedaleko od Mount Sharp-a. Došlo se do zaključka da je oblast nekada bila bogata jezerima i potocima, od čega su ostali samo tragovi u obliku gline i mineralnih stena. Eksperti se nadaju da će nakon završene misije dobiti informacije o prošlosti Crvene planete, a iz vremena kada je na površini planete bilo vode. I novootkriveni kamen ukazuje na nekada dinamično okruženje u okviru kojeg su voda i vetrovi oblikovali površinu Marsa. Rover je 9. jula napravio fotografiju Strathdon kamena uz pomoć Mastcam kamere, a NASA je sliku prilagodila tako da prikaže kamen onako kako bi ga posmatrači videli u uslovima osvetljenja na Zemlji.

Pročitajte i:  NASA: 2023. godina je bila najtoplija godina ikad zabeležena

Nakon sedam godina na Marsu Curiosity i dalje šalje informacije o neočekivanim otkrićima, a sistem koji mu omogućava kretanje trebalo bi da potraje još nekoliko godina, što znači da bi mogao da otkrije još mnogo toga, te dočeka novi NASA-in rover – Mars 2020.

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari: