Cyber kriminalci ukrali preko 60 miliona dolara iz digitalnih novčanika

Udarna vest, kada su kriptovalute u pitanju, 6. decembra bila je da je bitkoin dostigao vrednost od 12.000 dolara, a zastarela je u rekordnom roku, budući da se rast nastavio tokom protekla 24 sata, da bi 7. decembra bitkoin došao do vrednosti od 15.000 dolara – a samo devet dana od kada je bio na važnoj prekretnici od 10.000 dolara.

PCPress.rs Image

Ovakav rast vrednosti privlači pažnju svih, pa i cyber kriminalaca, te su korisnici platforme za čuvanje kriptovaluta, te trgovanje procesorskim vremenom za rudarenje istih – NiceHash, nedavno počeli da prijavljuju probleme sa pristupanjem svojim digitalnim računima. Sa platforme su korisnike prvo obavestili da su sistemi u fazi održavanja, te su nedostupni iz tog razloga, da bi nekoliko sati nakon toga objavili da su pretrpeli hakerski napad.

Naknadno je otkriveno da je došlo do proboja njihovih sigurnosnih sistema, pri čemu je određeni broj bitkoina ukraden iz digitalnih novčanika. Nema detaljnijih informacija o razmerama pljačke, te se spekuliše da se ne radi o maloj sumi. Prve glasine govore o iznosu od preko 60 miliona dolara, a prema najnovijoj vrednosti bitkoina.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

PCPress.rs Image

U NiceHash-u veruju da će uspeti da pronađu ukradene bitkoine, te svoje usluge ponovo stave na raspolaganje korisnicima, ali sa pojačanim merama sigurnosti, a do tada se korisnicima preporučuje da promene lozinke.

Izvor: Bug

Facebook komentari: