BIZIT plus

D-LINK u kući

Pre nego što prepustite svojoj mreži nadzor nad kućom i upravljanje uređajima, saznajte koliko sigurnosti nudi ceo sistem. Pametnu kuću može da čuva samo mreža od poverenja, a D‑Link nudi proverena i pouzdana rešenja.

PCPress.rs Image
mydlink Home Full HD Outdoor 180o Wi‑Fi Camera (DCS 8700LH) pokriva ugao od 180 stepeni, a ugrađeni softver ispravlja sliku koju daje objektiv „riblje oko“ tako da nadzirete celu stranu zgrade

Trenutno vlada veliko interesovanje za kućnu automatizaciju i tehnologije za pametne kuće. Po istraživanjima kompanije D‑Link, potražnja za kućnom automatizacijom raste, uglavnom u želji da se automatizuju svakodnevne aktivnosti, poput kontrole osveljenja, klimatizacije i sličnih. Čak 31 odsto kupaca D‑Link opreme želi da automatizuje rutinske zadatke prilikom izlaska iz doma ili pre odlaska u krevet, bez potrebe za obilaskom kuće da bi se proverilo stanje svih uređaja.

Ipak, bezbednost kuće i ukućana najčešći je motiv za kupovinu. Istraživanja pokazuju da više nego dvostruko veći broj ljudi kupuje smart home proizvode s ciljem da poveća bezbednost kuće, u odnosu na one koji bi da uštede novac ili vreme.

Pogled u budućnost

Lansiranje novih uređaja, kao što su Amazon Echo, Echo Dot, Apple HomeKit i Google Home, bez sumnje povećaće pomak u oblasti kućne automatizacije, zbog čega je D‑Link već krenuo s ponudom proizvoda koji su u stanju da integrišu ove vrste usluga. Ali postoji još jedan ključni pokretač koji će biti veliki faktor u bržem prihvatanju pametne kućne tehnologije i zbog koga uređaji kao što su Echo, HomeKit i Google Home mogu biti samo sastavni deo sveobuhvatnijeg sistema.

Verujemo da će pružaoci usluga, kao što su komunalne, telekomunikacione i ISP kompanije, biti ključ za masovnije usvajanje pametnih kućnih tehnologija. Svi ti sektori žele da prošire broj usluga koje mogu da pruže svojim klijentima i svi oni spremni su da smanje fluktuacije kupaca većom i sveobuhvatnijom ponudom. Uz tehnologiju pametnih kuća svi imaju priliku da pokriju dva najvažnija segmenta: povećanje bezbednosti kuće i automatizaciju kućnih uređaja i procesa, te tako povećaju vrednost svojih paketa za korisnike, kao i da ponude dodatne usluge, kao što su cloud bazirano praćenje i reagovanje, detaljnije izveštavanje o energetskoj efikasnosti i, u budućnosti, možda čak i ponude analize zasnovane na praćenju koje bi mogle da pomognu u upravljanju energetskim snabdevanjem.

Tu je i zakonski uslov iz EU da se uvede „pametno merenje“ – zahtev da pružaoci komunalnih usluga primene najnoviju tehnologiju koja može povezati merače komunalnih usluga s njihovim sistemima naplate. S takvim namerama, pa i doglednom zakonskom obavezom, da razvije tehnologije koje će tako nešto omogućiti u svim domovima, pruža se veliki podsticaj provajderima da izgrade sasvim nove poslovne modele oko povezane kuće.

Šta možemo sada?

Postoje, međutim, i izazovi za ove usluge. Evropska industrija za pametno merenje teži ka primeni Zigbee standarda kao opcije za povezivanje pametnih merača i Internet konekcije. Međutim, mnogo drugih smart home IoT uređaja već koristi Z‑Wave i Wi‑Fi. Da bi obezbedili jednostavno rešenje za svoje klijente, davaoci usluga treba najpre da dostave uređaje za povezivanje kućnih uređaja, kao što su modemi, ruteri i habovi, koji će funkcionisati u čitavom ovom rasponu protokola da bi mogli da ponude atraktivan paket pametnih kućnih aparata i podršku potrošačima tokom radnog veka proizvoda.

D‑Link razume da to nije jednostavan zadatak, ali obezbeđuje povezanost već 30 godina, uključujući i tehnologije za pametne kuće i cloud usluge koje razvija od 2007. godine.

Povezujući to s našom reputacijom brenda od poverenja, D‑Link ima mogućnost da ponudi provajderima gotova rešenja za povezivanje pametnih kućnih tehnologija koja rade s nizom uređaja. Rešenja mogu biti brendirana i kontrolisana pomoću jednog kontrolnog panela na Internetu ili preko aplikacije za mobilne uređaje, a takođe mogu biti deo ponude pružalaca usluga. S dokazanim sposobnostima za logistiku i podršku, D‑Link može eliminisati značajan stepen rizika za davaoce usluga i omogućiti im da se fokusiraju na klijente.

Integracija može da počne

Na konferenciji Smart Home Summit u Londonu, D‑Link je predstavio svoj najnoviji asortiman proizvoda za pametne kuće, uključujući i revolucionarne 180o Wide Eye kamere za video‑nadzor. Uređaji iz ovih kategorija spadaju u neke od najtraženijih među evropskim potrošačima koji žele dodatnu sigurnost i udobnost inteligentne tehnologije u svojim domovima.

PCPress.rs Image
mydlink Home Monitor HD (DCS 935LH) se lako povezuje u kućnu Wi-Fi mrežu i odmah je spreman da isporuči sliku do bilo kog uređaja

Zajedno s velikim brojem smart home proizvoda, D‑Link je prikazao integraciju sa smart home partnerima kao što je Yale. D‑Link je predstavio i svoju integraciju s tek pokrenutim evropskim Amazon Echo projektom, koji se može koristiti za kontrolu mydlink® Home Smart Plug (DPP‑V215), pružajući korisnicima pogodnosti kontrole kućnih aparata pomoću glasovnih hands‑free komandi.

„U D‑Link‑u smo posvećeni projektovanju, razvoju i proizvodnji smart home uređaja koji su jednostavni za korišćenje, jednostavni za instalaciju i laki za primenu. Oni omogućavaju provajderima da naprave pakete za pametne kuće koji su već prilagođeni iskustvima klijenata“, kaže Ivo Pavičić, generalni direktor D‑Link Adria & Greece. „S više od 30 godina iskustva inženjeringa svetske klase za umrežavanje i tehnologije kućne automatizacije, imamo savršenu osnovu za proizvodnju smart home sistema koji ne samo da daju potrošačima veću kontrolu u kućnom ili kancelarijskom okruženju već omogućavaju našim partnerima da, koristeći svoju cloud platformu, izgrade kompletnu ponudu za pametne kuće.“

mydlink Home Smart Power Strip (DPP‑V245)

Bežični daljinski kontroler za četiri potrošača idealan je za prve korake ka tome da naš dom bude pametniji i sigurniji. Nakon povezivanja na kućnu Wi‑Fi mrežu, Smart Power Strip može da se prati i da se njime upravlja preko mydlink Home aplikacije. To omogućava korisnicima da koriste mydlink Home aplikaciju za podešavanje jednostavnih procedura za kontrolu, na primer, isključivanje celokupne AV opreme noću samo jednim klikom.

mydlink Home Thermostatic Radiator Valve (DCH‑Z410)

Efikasno i pametno upravljanje grejanjem u kući. Uz sve funkcionalnosti tradicionalnog termoregulatora DCH‑Z410 je deo mydlink Home ekosistema i zato radi i komunicira s drugim mydlink Home uređajima. Dakle, ne samo da u svakoj sobi može da se podesi posebna temperatura, već korisnici mogu da definišu i dnevna pravila za prostorije – zagrevanje soba u vreme kada se stiže s posla ili iz škole, ili smanjenje grejanja kada je porodica van kuće.

mydlink Home Full HD Outdoor 180o Wi‑Fi Camera (DCS 8700LH)

Dizajnirana za spoljnu upotrebu i detaljan daljinski nadzor, kamera DCS‑8700LH idealna je za one koji zahtevaju jednostavnu instalaciju i široko područje praćenja. Sa 1080 piksela, u HD rezoluciji i sa širokougaonim objektivom koji pokriva 180o, ovu kameru krasi i ugrađeni softver koji „ispravlja“ izobličenja širokougaonog objektiva (de‑warp), tako da uz DCS‑8700LH možete da obuhvatite celu stranu zgrade jednom kamerom.

mydlink Home Monitor HD (DCS 935LH)

Kamera u boji, visoke definicije od 720 piksela s prenosom zvuka u jednom smeru. Jedna od najlakših IP kamera za instalaciju, DCS‑935LH povezaće se bezbedno na kućnu Wi‑Fi mrežu pritiskom na dugme, bez potrebe za dodatnim habom.

www.dlink.com/rs/sr

(Objavljeno u PC#245)

Facebook komentari: