Da li biste vozili stakleni automobil?

Kompanija Corning osmislila je nov koncept automobila kog je prikazala investitorima u Njujorku. Ako ste se uplašili da će neko da vidi kako vozite auto u šarenim pantalonama, ne brinite, jer se radi samo o komandnoj tabli od Gorilla Glass-a, dok je ostatak automobila “normalan”. Naime, najveći proizvođač zaštite za ekran pametnih telefona napravio je veoma interesantan koncept.

PCPress.rs Image

Elementi koji su napravljeni od Gorilla Glass-a su pored kontrolne table, centar volana, šoferšajbna, zadnje staklo kao i krovno staklo, pa izgleda da se automobilska industrija sprema za velike promene. Ljudi su se već navikli na korišćenje pametnih telefona i tableta u svakodnevnom životu, tako da je normalno da se takav napredak očekuje i od automobila. Staklo je jedan od materijala koji će pomoći u ovoj revoluciji. Kompanija Corning blisko sarađuje sa nekoliko svetskih top automobilskih kuća na razvijanju nove tehnologije što će promeniti vožnju automobila zauvek.

Mnogi eksperti se slažu da se kontrolne table pretvaraju u veće i moćnije verzije pametnih telefona. Bez dugmića, kontrolna tabla postaje tanak touchscreen koju je lako personalizovati. Korisnici mogu skinuti na ovu komandnu tablu razne aplikacije, npr. za vreme, puštati muziku, gledati klipove i čitati vesti. Prednost zbog koje automobilska industrija eksperimetiše sa Gorilla Glass je zbog toga što se precizno i lako savija oko zakrivljenog centra table i daje mu savremen dizajn.

Staklena komandna ploča zvuči opasno, ali airbag vas štiti od udara prilikom nesreće. Takođe, ako i dođe do pucanja stakla ono se neće raspasti u sitne oštre delove koji bi bili opasni u nesrećama. Ne zna se tačno kada će autonomna vozila postati trend, ali za ljubitelje, table sa Corning-ovim specijalnim staklom će se lako pretvarati u radnu površinu. Dok senzori voze kola do odabrane destinacije, putnici će moći da čitaju mejlove, održavaju video konferencije i sarađuju na projektima kroz interatiktivnu površinu komandne table.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,