Da li će brzi SSD disk poboljšati vaše igračke performanse?

Sezona odmora je u punom jeku. Naravno, načini na koje provodimo slobodno vreme su različiti. Neki vole da se upuste u ekstremnu ekspediciju, drugi se sunčaju pored bazena u luksuznom hotelu, ali neki najviše vole da se jednostavno opuste kod kuće. Na ovu poslednju grupu ćemo se fokusirati u ovom članku. Ako ste odlučili da tokom odmora imate gejming maraton i nadoknadite sve što ste propustili a niste smeli, treba da se postarate da sebi obezbedite prave slove i udobnost.

PCPress.rs Image

SSD je ogromna promena za +

Naravno, najvažniji je hardver. Kada je o njemu reč, kod konzola je dovoljna najnovija generacija, ali pred onima koji više vole da igraju igre na računarima stoji malo više izazova. Ako se računar zamrzava i radi sporo, ne morate odmah da zamenite grafičku karticu ili procesor, što može biti izuzetno skupo. Zamena diska može biti spas, pogotovo ako je računar opremljen tehnološki zastarelim čvrstim diskom. Moderni SSD diskovi u velikoj meri olakšavaju svakodnevno korišćenje računara i gejming.

Ono što će vas najviše iznenaditi je vreme učitavanja. Brojni testovi su dokazali da je razlika drastična. Ako odaberete disk Samsung 990 PRO SSD, koji ima brzinu sekvencijalnog čitanja do 7.450 MB/s, možete računati na značajno ubrzanje performansi. 990 PRO sa hladnjakom će privući one koji cene moderan dizajn. Ima iste tehničke parametre, ali i dodatno ugrađeno hlađenje u vidu hladnjaka. Samsung se postarao i za atraktivan izgled hardvera ugradnjom dodatnog pozadinskog osvetljenja koje dodaje raznolikost računaru. Vredi pomenuti da je disk potpuno kompatibilan sa konzolom PlayStation 5 i može biti od pomoći ako imate problema sa pregrevanjem konzole.

U videu u nastavku možete videti kolika je razlika u učitavanju na primeru igre Spider-Man Remastered. Za potrebe testa korišćen je Samsung 970 EVO SSD.

Nakon prelaska sa HDD na SSD, možete očekivati i blago poboljšanje performansi u smislu broja kadrova u sekundi. To neće biti ogromna razlika, ali u zavisnosti od vrste igre, trebalo bi da postoji povećanje za nekoliko kadrova. Brži disk sprečava i iznenadni i trenutni pad performansi, koji se može desiti dok se igra učitava. U slučaju takmičarskih igara za više igrača, gde je svaka sekunda važna, ovo može biti od velike važnosti. Štaviše, sa bržim diskom, moći ćete prvi da dođete do početnog menija i, na primer, odaberete svoj omiljeni lik pre nego što ga drugi izaberu. Kod nekih igara, pogotovo onih sa velikim otvorenim svetovima, primetićete i fino poboljšanje kvaliteta u vizuelnom smislu.

Pored toga, SSD diskovi igračima nude nekoliko manjih prednosti. Igre će se instalirati mnogo brže, što je korisno kada želite da testirate nekoliko naslova u kratkom vremenskom periodu. Brzina pokretanja igara i učitavanje više mapa ili lokacija takođe su značajno poboljšani. SSD diskovi su takođe manje skloni otkazivanjima, što vam daje dodatni osećaj sigurnosti, makar samo u smislu čuvanja statusa igranja.

SSD diskovi igračima pružaju i neke manje prednosti. Igre će se instalirati mnogo brže, što je korisno kada želite da testirate nekoliko naslova u kratkom vremenskom periodu. Brzina pokretanja igara, učitavanje mapa i lokacija takođe će biti bolja. SSD diskovi su takođe manje skloni otkazivanja, čime vam pružaju dodatni osećaj sigurnosti, posebno kada je u pitanju čuvanje statusa u igri.

PCPress.rs Image

Udobnost je u detaljima!

U prošlosti su SSD diskovi imali nedostatke u pogledu dostupnog prostora za čuvanje podataka, ali odavno više nije tako. Pomenuti Samsung NVMe diskovi sada mogu da čuvaju do 2 TB podataka, pa nećete morati da brinete o tome gde da čuvate svoje omiljene igre. Zapamtite, ako možete da birate gde da instalirate određenu igru, na HDD ili SSD disku, druga opcija će uvek biti bolji izbor. Ako imate tu mogućnost, izaberite hardver zasnovan na NVMe tehnologiji.

Da zaključimo, brzi SSD disk će značajno poboljšati ne samo ukupno iskustvo korišćenja računara, već i igračke performanse. Ako izaberete pouzdan SSD disk od pouzdanog proizvođača, možete biti sigurni da će se vaše igre brže pokretati i učitavati. Pored toga, može doći do blagog poboljšanja performansi, što za posledicu ima nekoliko dodatnih kadrova u sekundi tokom igre. To je možda najjednostavniji način da poboljšate uživanje u odmoru provedenom u istraživanju svetova različitih video-igara.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,