Da li je Fuchsia OS novi Android?

Google-ov misteriozni projekat Fuchsia OS traje već nekoliko godina. Prvi put javnost je o njemu saznala pre skoro dve godina, kada je kompanija počela da objavljuje delove koda na GitHub repozitorijumu, ali tada nije bilo informacija o tome šta Google planira s njim.

Prema novim informacijama, izgleda da Google planira da Fuchsia postane unificirani operativni sistem koji će raditi na svim Google-ovim uređajima. Ideja je da on zameni Android i Chrome OS, kao i da pokreće sve Google zasnovane pametne kućne uređaje. Vremenski okvir kada se očekuje da će se to desiti je prilično ambiciozan. Tim koji radi na razvoju nada se da će kućni uređaji moći da ga koriste već za tri godine, dok prelazak računara, tableta i telefona na Fuchsia OS očekuju za pet godina.

Prelazak na Fuchsia OS daće Google-u novu šansu da izgradi sigurniji sistem, koji će se lakše ažurirati i koji će doneti bolju međuplatformsku integraciju. To potvrđuju i informacije koje kažu da je poboljšana sigurnost nešto što će biti jedna od osnovnih komponenti novog OS-a, a u osnovi toga stoji želja Google-a da bolje parira Apple-u na tom polju.

Pročitajte i:  OpenAI planira da objavi svoj pretraživač

Ipak, treba naglasiti i da do ovog trenutka ni Google-ov CEO Sundar Pichai, ni prvi čovek Android divizije, Hiroshi Lockheimer nisu potvrdili ove informacije. Jedina zvanična izjava iz Google-a po pitanju Fuchsia OS-a je da je to samo jedan od mnogih eksperimentalnih open-source projekata.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,