BIZIT plus

Da li je rizično investirati u popularnu Shiba Inu kriptovalutu?

Shiba Inu ili SHIB kriptovaluta kreirana je 2020. godine. U sredu je, prema izveštaju CoinMarketCap, dostigla najviši nivo od 0.0000594 dolara i tako zauzela 11. mesto na listi najpovoljnijih kriptovaluta. Međutim, stručnjaci upozoravaju na rizike investiranja u nedovoljno razvijene kriptovalute.

PCPress.rs Image

SHIB, ERC-20 token baziran na Ethereum blokčejn platformi, pokrenuo je izvesni Ryoshi. Odluka da se token zasnuje na Etherium-u donesena je zbog toga što je u pitanju već afirmisana i dobro zaštićena platforma. Ryoshi je, u međuvremenu, dao izjavu da ne poseduje ni jedan Shiba inu novčić (od ukupne ponude od 1 kvadriliona) i da je približno polovina ponude zaključana na decentralizovanoj berzi Uniswap. Ostatak je poslat suosnivaču Ethereum-a, Vitalik Buterinu. Buterin je većinu tokena “spalio”, povukavši ih iz tokova i značajan iznos donirao indijskom Covid Releif Found-u i drugim dobrotvornim organizacijama.

Koji su rizici investiranja u altkoine?

Uprkos tome što je SHIB primamljiv za investiranje, stručnjaci upozoravaju na određene rizike povezane sa nestabilnošću kriptovaluta, naročito kada su u pitanju altkoini. Pre svega, altkoini (kojima i SHIB pripada) zavisni su od zajednice, pa njihov uspeh i rast zavise od uspeha i rasta zajednice, a ne sopstvene korisnosti. Za razliku od altkoina, Bitkoin je lansiran da bi bio ravnopravan finansijski sistem, koji je dizajniran tako da podrazumeva ograničenu ponudu. Samim tim, njegova vrednost raste, a vlasnici se nadaju da će postati istaknuta decentralizovana digitalna valuta. Što se tiče ekosistema altkoina, treba biti dodatno oprezan zbog njihovog dizajna, strukture i zaliha.

Stručnjaci upozoravaju da investiranje u neizvesne valute može da rezulira potpunim gubitkom i preporučuju investiranje u iznose čiji gubitak ne donosi puno štete.

Iako Shiba Inu ekosistem podrazumeva mogućnosti pametnih ugovora, nezamenjivih tokena (NFT), rudarenja likvidnosti i još neke pogodnosti koje prevazilaze okvire zajednice, stručnjaci ipak preporučuju oprez i detaljnije istraživanje.

Izvor: cnbc

Facebook komentari: