Da li je Scrum rešenje za sve vaše poslovne probleme?

Tradicionalni načini vođenja projekta se pokazao kao neefikasan kada je u pitanju razvoj softvera, jer nije uzimao u obzir veliki broj neophodnih stavki ili kriterijuma. Dva najveća problema su bila neadekvatno planiranje (rađeno bez detaljnog znanja vezanog za razvoj softvera) i testiranje koje je dolazilo na kraju proizvodnog ciklusa, kada je otklanjanje uočenih greški zahtevalo veliku količinu resursa i novca.

scrum software agile pcpress

Kao rešenje za ovaj problem se nametnuo agilni razvoj softvera koji je radikalno promenio način na koji se razvija softver. Iako su u početku kompanije bili sumnjičave prema agilnim principima, vrlo brzo su se u praksi uverili da Scrum i druge agilne metode postižu izvanredne rezultate u odnosu na tradicionalan način. Treba reći da je Scrum Framework stekao najveću popularnost pre svega zbog jasnih i detaljnih pravila za implementaciju i ponašanje.

SRODNE TEME: Napredna Scrum edukacija za softverske inženjere

Na Zapadu je veliki broj kompanija prešao na rad po Scrum-u, i pri tome to nisu isključivo firme koje se bave razvojem softvera, mada su one naravno u većini. Scrum se može primeniti na razvoj bilo kog proizvoda koji relativno malo zavisi od spoljnih faktora, pa ga danas koriste banke, osiguravajuća društva, telekom operateri, konsalting firme i tako dalje.

Scrum Alliance svake godine anketira preko 5000 ljudi iz 18 različitih industrijskih grana, a glavni cilj ove ankete je da se napravi takozvani presek stanja kada je Scrum u pitanju.

Anketa za 2015 godinu je izašla pre nekoliko dana (za besplatno preuzimanje kliknite ovde), a neke od najinteresantnijih tačaka su struktura kompanija, procenat uspešnosti za proizvode razvijane pomoću Scrum-a, kao i nešto što Scrum Alliance ne preporučuje, rukovođenje Scrum projektima na tradicionalan način.

Iako je Scrum pretežno zastupljen u IT kompanijama, pokazalo se da se sve više koristi i u ostalim industrijama kao što su zdravstvo, osiguranje, bankarstvo i telekom operateri. Ono što svakako privlači pažnju je reakcija kompanija nakon uvođenja Scrum-a. Pre svega veliki broj anketiranih je primetio porast zadovoljstva zaposlenih, a samim tim i radnih rezultata. Takođe preko 80% kompanija koji su testirali Scrum su, ili napustili tradicionalne metode, ili nastavili da ga koriste paralelno sa njima.

Možda najveći adut Scrum je njegova uspešnost u kompanijama gde se upravljanje još uvek vrši na tradicionalan način. 93% ispitanika je izjavilo da su Scrum projekti uspešno privedeni kraju, čak i kada se umesto Product Owner-a koristi institucija Project Managment Office. Iako Scrum Allinace ne podržava ovakvu organizaciju, veliki procenat uspešnosti dovoljno govori o kvalitetu Scrum-a, čak i kada nije implementiran po svim pravilima.

Puzzle Software je dugogodišnji parnet Scrum Alliance u Srbiji i do sada su uspešno sertifikovali nekoliko stotina IT profesionalaca. Pored tradicionalnih kurseva za Scrum Master-a i Product Ownera, ove godine su rešili da ponude srpskom tržištu i „extended“ kurseve koji su namenjeni kako početnicima, koji prvi put čuju za Scrum tako i onima koji ga praktikuju dugi niz godina. Više detalja o dostupnim edukacijama i kako da se sertifikujte možete naći na zvaničnom sajtu Agile Serbia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,