LTE – dokle smo stigli?

LTE tehnologija konačno je stigla do nas i dok se polako širi gradovima naše zemlje, pokušaćemo da odgovorimo na pitanje šta je to LTE i zašto je važno da korisnici u Srbiji počnu da koriste poslednju generaciju mobilne telefonije.

broadcom-4G_LTE_bannerimageTermini 4G i LTE (Long Term Evolution) često se koriste zajedno kao sinonimi za četvrtu generaciju mobilne telefonije koja omogućava velike brzine prenosa podataka na mobilnim telefonima, tabletima i drugim prenosivim uređajima koji u sebi imaju ugrađene primopredajnike za ovu tehnologiju. Prenos podataka u trenutnim implementacijama LTE‑a u Srbiji podrazumeva sve usluge osim SMS‑a i govora, ali i one će u nekoj kasnijoj fazi biti upakovane u podatke.

Najuzbudljivija stvar kod LTE tehnologije jeste brzina prenosa podataka, koja je u odnosu na prethodnu generaciju mobilne telefonije veća i četiri do pet puta. Donedavno, gledanje YouTube videa ili igranje online igrica bilo je moguće samo ako je mobilni telefon „nakačen“ na kućni Wi‑Fi. LTE omogućava da se Wi‑Fi iskustvo, pa čak i bolje od toga, prenese i van kuće, na bilo kom mestu koje je pokriveno LTE signalom.

Pokrivenost LTE signalom, međutim, nije dovoljan uslov da biste uživali u ovoj tehnologiji. Vaš mobilni telefon mora imati podršku za LTE, a ako ste ga kupili negde u slobodnoj prodaji (a ne kod mobilnog operatora), vrlo je verovatno da ćete morati dodatno da tražite „otključavanje“ LTE funkcionalnosti od proizvođača. Kada i taj „problem“ rešite, ostaje vam još da kod svog mobilnog operatora postojeću SIM karticu zamenite USIM karticom i spremni ste za superbrzi mobilni internet.

U Srbiji čak 97 odsto mladih između 15 i 30 godina koristi mobilni telefon, a 60 odsto njih ima smart telefon. Pošto većina mladih (90 odsto) koristi internet na telefonu, jasno je gde treba tražiti ciljnu grupu LTE korisnika. Ono što trenutno nedostaje našem tržištu jeste veća ponuda servisa koji zahtevaju LTE brzine, kao što su HD video, muzika, 3D gaming i premijum servisi, kao što je video on demand (VoD). Ponudom ovakvih servisa operatori bi napravili iskorak u odnosu na postojeće multimedijalne servise i ostvarili mogućnost za dodatnim prihodima od LTE‑a.

O tome kako su mobilni operatori u Srbiji zadovoljni interesovanjem korisnika za LTE tehnologiju i kakvi su njihovi dalji planovi u pogledu LTE‑a, razgovarali smo s direktorima tehničkih sektora sva tri operatora.

Aleksandar Cvjetić

(Objavljeno u časopisu connect 54)

 

 Fi­lip Ban­ko­vić, i­zvršni di­rek­tor za te­hni­ku, Te­le­kom Srbi­ja
Fi­lip Ban­ko­vić, i­zvršni di­rek­tor za te­hni­ku, Te­le­kom Srbi­ja

U prvih šest meseci implementacije doveli smo LTE signal u 15 gradova u Srbiji i nastavljamo sa širenjem, tako da će do kraja 2015. godine na LTE mapi pokrivanja biti prisutno oko 50 gradova i turističkih destinacija širom Srbije.

 

Koje su glavne prednosti koje bi vaše korisnike trebalo da motivišu da pređu na LTE tehnologiju?

LTE u odnosu na dosadašnje tehnologije donosi poboljšano korisničko iskustvo koje se pre svega ogleda u superiornim korisničkim brzinama koje se u realnim uslovima kreću i do preko 100 Mb/s za preuzimanje, odnosno do preko 30 Mb/s za postavljanje podataka.

 

Da li su vaši korisnici pokazali očekivano interesovanje za LTE tehnologiju i jeste li zadovoljni procentom korisnika koji je prešao na LTE?

U prvih šest meseci od kako je LTE tehnologija prisutna u našoj mreži, korisnici su pokazali interesovanje koje je u skladu s našim očekivanjima. To su vlasnici pametnih telefona novije generacije koji podržavaju LTE. Želim da naglasim da je trend rasta broja LTE korisnika konstantan i svakako očekujemo da će sa daljim širenjem mreže doći i do povećanja LTE korisničke baze.

Pročitajte i:  Korisnici 5G u Indiji troše 3,6 puta više podataka u poređenju sa korisnicima 4G

Planirate li da u svoju ponudu uključite i usluge koje će isključivo biti bazirane na LTE tehnologiji i prednostima koje ona pruža?

Video‑sadržaji na globalnom nivou već danas predstavljaju dve trećine ukupnog internet saobraćaja, sa daljom tendencijom rasta, što dodatno naglašava potencijale i bitnost performansi LTE tehnologije. Telekom Srbija je ekskluzivno svojim LTE korisnicima na raspolaganje stavio aplikaciju mts TV GO, na kojoj je trenutno moguće uživo pratiti 13 televizijskih kanala, kao i koristiti dodatne servise.

Koliko je trenutno teritorije države pokriveno vašim LTE signalom i da li postoje planovi da se u skorije vreme LTE‑om pokriju i ruralna područja?

U prvih šest meseci implementacije doveli smo LTE signal u 15 gradova u Srbiji i nastavljamo sa širenjem, tako da će do kraja 2015. godine na LTE mapi pokrivanja biti prisutno oko 50 gradova i turističkih destinacija širom Srbije. Do kraja ove godine očekuje se tender za frekvencijski opseg na 800 MHz koji ima bolje karakteristike u smislu prostiranja signala na veća područja, pa je pogodniji za ruralne sredine. Dalja implementacija LTE tehnologije u Telekomu Srbija svakako podrazumeva i takve zone, jer je to efikasan način da se brzi internet dovede u ruralna područja.

Hoćete li omogućiti korisnicima prenos govora preko LTE tehnologije (Voice over LTE) i od čega to zavisi?

Primena tehnologije prenosa govora preko LTE mreže (VoLTE) sledeći je korak u razvoju svake LTE mreže. Trenutak u kome će se započeti s komercijalnom primenom VoLTE, zavisi najviše od dva faktora – jednog tehnološkog i drugog tržišnog. U tehnološkom smislu, potrebno je da u mreži budu prisutne jasne i povezane zone 4G pokrivanja, kako bi korisnik koji obavlja poziv preko LTE mreže imao kontinuitet servisa i kada je u pokretu, i pri tome što ređi prelazak sa 4G na 2G ili 3G i obrnuto. Danas je u manje od 50 mreža u svetu primenjena VoLTE tehnologija. Faktor tržišta se pak odnosi na podršku za VoLTE na terminalnim uređajima u mreži. Naime, ova podrška postoji uglavnom na najnovijim modelima telefona i s povećanjem njihovog udela raste i potreba za VoLTE.

 In­ge­borg O­fsthus, CTO Te­le­nor Srbi­ja
In­ge­borg O­fsthus, CTO Te­le­nor Srbi­ja

Fokusirani smo na korisničko iskustvo u celoj mreži, a ne samo na LTE. Usluge mogu samo da rade bolje, a korisničko iskustvo za sadržaje u realnom vremenu, kao što su striming ili igranje igrica, takođe je unapređeno putem LTE mreže.

 

Koje su glavne prednosti koje bi vaše korisnike trebalo da motivišu da pređu na LTE tehnologiju?

U dve reči – superbrzi internet. Ta tehnologija omogućava velike brzine prenosa podataka, do šest puta brži internet. U suštini, to znači da korišćenjem LTE tehnologije možete da gledate HD YouTube snimke koji se pokreću skoro istog trenutka ili živ prenos, bez prekida, što zaista odslikava moć Telenor mreže. Ta lakoća upotrebe kada se sluša muzika na Deezeru, brzo surfovanje, trenutno učitavanje društvenih mreža, samo su neki od primera koji korišćenje mobilnog interneta i besprekorno korisničko iskustvo podižu na sasvim nov nivo, za još veći broj korisnika.

Pročitajte i:  Korisnici 5G u Indiji troše 3,6 puta više podataka u poređenju sa korisnicima 4G

Da li su vaši korisnici pokazali očekivano interesovanje za LTE i jeste li zadovoljni brojem onih koji su počeli da koriste tu tehnologiju?

Naši korisnici pokazali su spremnost za usvajanje novih tehnologija, a tome u prilog govori i podatak da je broj LTE telefona u Telenor Pametnoj mreži porastao dvostruko od početka godine. LTE telefon je preduslov za upotrebu te tehnologije, a kada se ima u vidu i to da manje od 10 odsto mobilnih telefona u Srbiji može da je koristi, jasno je da smo još u ranim fazama razvoja.

Planirate li da u svoju ponudu uključite i usluge koje će isključivo biti bazirane na LTE tehnologiji i prednostima koje ona pruža?

Fokusirani smo na korisničko iskustvo u celoj mreži, a ne samo na LTE. Usluge mogu samo da rade bolje, a korisničko iskustvo za sadržaje u realnom vremenu, kao što su striming ili igranje igrica, takođe je unapređeno putem LTE mreže. Međutim, to ne znači da neće funkcionisati na 3G mreži. Usluge i mobilne aplikacije obično se razvijaju tako da rade na različitim tehnologijama, zbog čega su dostupnije korisnicima.

Koliko je trenutno teritorije države pokriveno vašim LTE signalom i da li postoje planovi da se u skorije vreme LTE‑om pokriju i ruralna područja?

Prvo radimo na pokrivanju urbanih područja, gde imamo najviše saobraćaja, a onda i ruralnih – fokusirani smo na pokrivanje populacije, a ne teritorije. Usredsređeni smo na to da obezbedimo pokrivenost brzim internetom gde god imamo mrežu, a to se radi tako što koristimo i LTE i 3G tehnologiju, u skladu s potrebama korisnika.

Hoćete li omogućiti korisnicima glas preko LTE tehnologije i od čega to zavisi?

Da, VoLTE je logičan sledeći korak, a pored pokrivenosti 4G mrežom i ispunjavanja uslova core mreže, mobilni telefoni takođe moraju da podržavaju tu tehnologiju – trenutno na srpskom tržištu ne postoji penetracija aparata koji podržavaju VoLTE, što dodatno ukazuje na to da je tržište Srbije i dalje mlado. Mi nudimo širok spektar mobilnih LTE telefona, a kako je 4G u komercijalnoj upotrebi tek nekoliko meseci, prvo moramo da postignemo optimalan nivo pokrivenosti i broj uređaja koji podržavaju te funkcionalnosti.

Na­ta­li De­lić, CTO Vip mo­bi­le i Si.mo­bil
Na­ta­li De­lić, CTO Vip mo­bi­le i Si.mo­bil

“Vip ove godine planira da uloži oko 30 miliona evra u razvoj 4G LTE, razvoj i unapređenje 3G i 2G mreže širom Srbije. VipB 4G LTE signal sada pokriva Beograd, Pančevo, Kopaonik, Zlatibor, a tokom oktobra proširiće se na Novi Sad, Niš i Kragujevac.“

 

Koje su glavne prednosti koje bi vaše korisnike trebalo da motivišu da pređu na LTE tehnologiju?

4G mreža pruža mnogo bolje korisničko iskustvo – učitavanje sadržaja je gotovo trenutno, kao i strimovanje video‑sadržaja u HD kvalitetu ili preuzimanje aplikacija. Na primer, ako je u 3G mreži potrebno tri minuta za preuzimanje neke aplikacije od 25 MB, u 4G LTE mreži potrebno je samo tri sekunde.

Pročitajte i:  Korisnici 5G u Indiji troše 3,6 puta više podataka u poređenju sa korisnicima 4G

Da li su vaši korisnici pokazali očekivano interesovanje za LTE tehnologiju i jeste li zadovoljni procentom korisnika koji je prešao na LTE?

Vip je prvi uveo 4G LTE u Srbiju krajem marta, a nekoliko meseci nakon toga već imamo više od 60 odsto korisnika koji se odlučuju za uređaje iz naše ponude koji podržavaju ove brzine mreže. Verujemo da će, kad se uvere u kvalitet nove komunikacije, i poslovni i privatni korisnici još više koristiti 4G mobilni prenos podataka. Pogotovo što svakodnevno širimo dostupnost 4G signala, uvodimo 4G uređaje za svačiji džep i imamo konkurentne NOVA tarife s dovoljno megabajta za surf.

Planirate li da u svoju ponudu uključite i usluge koje će isključivo biti bazirane na LTE tehnologiji i prednostima koje ona pruža?

Fokusiramo se na optimizaciju mreže, postavljanje novih 4G baznih stanica, edukaciju korisnika i ponudu odgovarajućih uređaja i tarifa. Svi oni koji već koriste 4G osećaju prednosti brže mreže s postojećim sadržajem i uslugama, poput Vip Drop cloud servisa, dodataka za Facebook, Viber i slično.

Ponuda usluga koje su isključivo bazirane na LTE tehnologiji nam je u planu, ali ćemo to uvoditi prema proceni potreba korisnika i zastupljenosti 4G uređaja.

Koliko je trenutno teritorije države pokriveno vasim LTE signalom i da li postoje planovi da se u skorije vreme LTE‑om pokriju i ruralna područja?

Vip ove godine planira da uloži oko 30 miliona evra u razvoj 4G LTE, razvoj i unapređenje 3G i 2G mreže širom Srbije. VipB 4G LTE signal sada pokriva Beograd, Pančevo, Kopaonik, Zlatibor, a tokom oktobra proširiće se na Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Uvođenje 4G tehnologije u mreže operatora velika je investicija. Kako je penetracija 4G uređaja u Srbiji još uvek na niskom nivou, 4G LTE mreža uvodi se postepeno, tamo gde je ekonomski isplativo, prvo u većim gradovima, a potom i u manjim mestima. Vip je spreman da dalje investira u 4G i doprinese izgradnji širokopojasne mreže u ruralnim sredinama, ali ta dinamika zavisiće i od uslova predstojećeg tendera za digitalnu dividendu spektra na 800 MHz.

Hoćete li omogućiti korisnicima prenos govora preko LTE tehnologije (Voice over LTE) i od čega to zavisi?

Vip je početkom godine, među prvim operatorima u svetu, testirao i predstavio VoLTE, uslugu prenosa glasa u HD kvalitetu putem 4G LTE mreže na NFV tehnologiji.

Testiranje i unapređenja servisa i dalje je u toku, ali komercijalna ponuda krajnjim korisnicima zavisi od LTE pokrivenosti i penetracije VoLTE uređaja. Kada se svi uslovi steknu, komercijalna primena prenosa govora u HD kvalitetu preko 4G LTE mreže doneće kvalitetniju uslugu korisnicima i brzinu uspostave veze od samo jedne‑dve sekunde.

(Objavljeno u časopisu connect 54)

Facebook komentari: