Da li je Skype u opasnosti?

skypedyingStižu loše vesti za sve koji su navikli da koriste popularni program Skype kao alternativu kućnom telefonu – na pomolu je velik spor između kreatora popularnog VOIP klijenta i njegovog novog vlasnika, kompanije Ebay. Ova aukcijska kuća je 2005. godine kupila Skype, ali autorska prava za neke od peer-to-peer tehnologija još uvek drže Niklas Zennstrom i Janus Friis.
Njih dvojica su takođe i osnivači kompanije Joltid Ltd, a pomenute tehnologije se pored Skype-a, koriste i u progarmu Kazaa. Firma Joltid sada hoće da “povuče” peer-to-peer softver (čiji je formalni vlasnik) iz Skype-a, čime će ovaj klijen postati neupotrebljiv. Ebay je podneo tužbu protiv njih, ne bi li sprečio povlačenje softvera, ali će to značajno usporiti razvoj novih verzija Skype-a.
Paralelno tome, Ebay radi na razvoju novog softvera na kojem će se Skype zasnivati, ali to nije ni malo lako – razvoj je vrlo skup, a u Ebay-u priznaju da uopšte nije izvesno da će taj softver raditi kako treba, čak se postavlja pitanje da li će uopšte biti upotrebljiv, pa je stoga moguće da će Skype biti ugašen.
Ako se tako nešto desi, to će biti lepa vest za mobilne oparatore, ali vrlo ružna vest za korisnike. Skype je vrlo koristan servis, koji je mnogima uštedeo gomilu para. Međutim, vrlo je verovatno da će u tom slučaju druge kompanije integrisati VOIP u svoje servise – npr. Google u Google Voice.

Pročitajte i:  Google dodaje nove restrikcije u svoj AI Overview

Izvor: I4U

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,