Da li vam je potreban šesti prst?

Robotski prst napravljen uz pomoć 3D štampača bi mogao mnogo da pomogne. Drugim rečima uskoro bismo na ono staro opravdanje „Nemam sto ruku“ mogli da dobijemo odgovor „Ali imaš šest prstiju“.

PCPress.rs Image

Prst je smislila i odštampala Dani Clode sa Univerziteta u Kembridžu, a drugi stručnjaci su vrlo brzo došli do saznanja da dodatni prst utiče i na to kako radi mozak. Mehanički dodaci za telo su sve uobičajenija pojava, ali je malo istraživanja o tome kako ove izmene menjaju mozak. Tokom posmatranja subjekata koji su koristili „treći palac“ (tako se mehanički prst zove) tragalo se za odgovorom na pitanje da li mozak uopšte može da podržava mehanički deo tela.

Treći palac se postavlja na dlan suprotno od pravog palca, dakle pored malića. Korisnik njime upravlja preko senzora koji se postavlja ispod palca na stopalu. Tokom eksperimenta 20 ispitanika je veštački palac koristilo 20 dana, a njihovo ponašanje je upoređeno s ponašanjem subjekata koji su dobili statični mehanički palac.

Pročitajte i:  Kuhinja budućnosti: Kad robot sprema šnicle

Pogledajte video:

Zaključeno je da ljudi brzo uče kako se upravlja mehaničkim delovima tela i počinju da ih koriste bez mnogo razmišljanja. Ispitanici su brzo promenili prirodne pokrete ruku kako bi ih prilagodili dodatnom prstu, a robotski palac su nakon malo vremena počeli da osećaju kao deo tela. Uskoro ćemo izgleda „patiti“ od viška prstiju.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *