Da, plavo svetlo može oštetiti vašu kožu – da li zaštitna kozmetika pomaže?

Prošetajte lagerom za negu kože bilo kog prodavca zdravlja i lepote i susrećete se sa nizom krema i sprejeva, koji obećavaju da će vas zaštititi od raznih pretnji vašoj koži. Možda ste primetili kompanije za negu kože koje tvrde da vas njihovi proizvodi mogu zaštititi od efekata plave svetlosti.

PCPress.rs Image

Prvo, morate razumeti šta je plavo svetlo

Vidljiva svetlost čini 50% sunčevog spektra i, kao što ime govori, to je jedini deo svetlosti koji ljudsko oko može da otkrije. Plava traka ovog vidljivog spektra ima posebno visok nivo energije. Što je talasna dužina duža, to manje energije prenosi. Plavo svetlo ima veoma kratke talase visoke energije. Plavo svetlo je svuda oko vas. Sunce emituje plavu svetlost. Kao i fluorescentne i sijalice sa žarnom niti, mobilni telefoni, kompjuterski ekrani i televizori sa ravnim ekranom.

Koji su rizici?

Sve je više dokaza da plava svetlost može imati štetan uticaj na kožu i oči i poremetiti cirkadijalni ritam (vaš unutrašnji sat). Obično su studije koje istražuju uticaj sunčevog zračenja na kožu fokusirane na ultraljubičasto zračenje, posebno UVB, koje je odgovorno za opekotine od sunca. Najčešći prijavljen efekat izlaganja plavoj svetlosti je značajno povećanje reaktivnih vrsta kiseonika (ROS), visoko reaktivnih hemikalija formiranih iz kiseonika. Previše ROS može oštetiti vašu DNK i ključne enzime kao što su oni koji su odgovorni za popravku DNK, povećavajući rizik od raka.

Istraživanje je pokazalo da plava svetlost može izazvati pigmentaciju (tamnjenje) na različitim tipovima kože. Iako mnogi ljudi duboko preplanuli ten smatraju poželjnom osobinom, on je marker oštećenja kože i ROS-a. Drugi istraživači su otkrili da preplanulost kože od vidljive svetlosti (koja uključuje plavo svetlo) ima tamniju pigmentaciju koja je trajala duže u poređenju sa izlaganjem ultraljubičastom zračenju. Studije su takođe pokazale da plava svetlost može da aktivira gene povezane sa upalom i fotostarenjem (oštećenje kože). Nekoliko studija je pokazalo da tipične kreme za sunčanje ne sprečavaju oštećenje plave i vidljive svetlosti.

PCPress.rs Image

Iako se čini da je plava svetlost manje moćna od ultraljubičastog zračenja, to se može objasniti relativno većim količinama plave svetlosti koje dospevaju do Zemlje. UVR predstavlja oko 5% sunčevog zračenja u Velikoj Britaniji u podne tokom leta. Plava svetlost čini oko tri puta više od 15%.

Postoje neki korisni efekti plave svetlosti. Koristi se za lečenje stanja kože uključujući ekcem, široko se koristi u fotodinamičkoj terapiji, koja se koristi za lečenje niza kožnih stanja, od akni do raka, i podstiče zarastanje rana. Ali štetni efekti plave svetlosti će verovatno biti veći od pozitivnih za zdrave ljude.

Plavo svetlo može oštetiti kožu, ali je manje jasno koji su izvori plave svetlosti štetni za ljude. Plavo svetlo sa ekrana je odgovorno za delić doza plavog svetla koje dobijamo. Istraživanje je pokazalo da ekrani sa uređaja mogu povećati proizvodnju ROS-a. Međutim, studija nemačkog proizvođača proizvoda za negu kože Biersdorf otkrila je da je celonedeljna izloženost plavoj svetlosti sa ekrana na udaljenosti od 30 cm ekvivalentna samo jednom minutu podnevnog letnjeg sunca u Hamburgu, Nemačka. Druga studija je pokazala da je plava svetlost sa ekrana bila 100 do 1.000 puta manje intenzivna od plave svetlosti od sunca. Takođe nije uspeo da izazove melazmu, koja izaziva mrlje promene boje kože, kod pacijenata koji imaju ovo stanje. Istina je da provodimo više vremena ispred ekrana nego ikada ranije, ali iako ekrani mogu da izazovu štetu, to je beznačajno u poređenju sa izlaganjem suncu.

Plavo svetlo i nega kože

Kozmetička industrija je počela da razvija širok spektar proizvoda za negu kože za koje brendovi tvrde da sprečavaju oštećenje plave svetlosti. Međutim, ne postoji regulisan ili standardizovan test za procenu sposobnosti proizvoda da spreči oštećenje plave svetlosti. Kompanije sprovode naučna ispitivanja ovih proizvoda. Ali oni mogu da koriste bilo koji broj ocena u svom radu. Ovo se veoma razlikuje od propisa oko krema za sunčanje za koje se tvrdi da sadrže zaštitni faktor (SPF). SPF testiranje je blisko regulisano od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO). Svi proizvodi koji tvrde da sadrže SPF prolaze kroz identičan režim testiranja.

PCPress.rs Image

Nedostatak regulative za tvrdnje o plavom svetlu onemogućava potrošačima da donesu informisane izbore o nivou ponuđene zaštite i razlikama između proizvoda. Ovaj nedostatak propisa verovatno neće biti opasan za potrošače, ali korist od proizvoda može biti ograničena. S obzirom na dokaze o plavoj svetlosti koju emituju ekrani, vredi primeniti skepticizam na sve tvrdnje da je proizvod potreban da bi se sprečilo oštećenje ekrana računara ili telefona.

Tradicionalni proizvodi za fotozaštitu (kao što su kreme za sunčanje) vas obično ne štite od oštećenja plavog svetla. Ohrabruje da industrija nege kože pokušava da odgovori na ovu potrebu. Ali od ključnog je značaja da vlade preduzmu sledeći korak u procesu i razviju standardizovano testiranje u celoj industriji.

Izvor: thenextweb

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,