BIZIT plus

Instagram: AI za proveru starosti korisnika

Briga za najmlađe postoji i na društvenim mrežama, jer starosna ograničenja nisu dovoljna da ih spreče da koriste ove platforme. Instagram planira da za proveru uzrasta koristi veštačku inteligenciju, a kako bi se utvrdilo da su svi bezbedni.

PCPress.rs Image

Nove metode za proveru starosti se već testiraju, a od korisnika se traži da na Instagram otpremi video selfi, nakon čega AI utvrđuje uzrast. Platforma će tražiti da se godine potvrde na ovaj način svaki put kada neki korisnik pokuša da unese da je stariji/a od 18 godina. Pored video selfija korisnici će moći da pošalju sken lične karte, ili da od troje prijatelja zatraže da potvrde da zaista imaju onoliko godina koliko tvrde.

Najinteresantniji je video selfie, buduću da podseća na naučnu fantastiku. Za AI je odgovorna kompanija Yoti, koja veštačku inteligenciju trenira uz pomoć anonimnih fotografija. Prikupljene su uz dozvolu korisnika, te roditelja, kada se radi o osobama koje su mlađe od 13 godina. Instagram selfiji se nakon utvrđivanja starosti dalje ne koriste, već se brišu nakon što se završi s proverom.

Pročitajte i:  Upoznajte Devina, prvog AI softverskog inženjera

PCPress.rs Image

Istina je da je Meta, u čijem je vlasništvu i Instagram, ranije zloupotrebljavala podatke korisnika, pa ostaje da se utvrdi da li se to promenilo.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: