Daimler počeo sa testiranjem autonomnih kamiona na otvorenim putevima

Plan kompanije Daimler u vezi sa autonomnim kamionima približio se stvarnosti nakon što se počelo sa testiranjem na otvorenim putevima.

Naime, kompanija je počela da testira vozila sa Level 4 autonomijom (potpuno autonomna vozila, ali samo u određenom broju scenarija) u jugozapadnoj Virdžiniji. Kamioni se na putevima ipak neće naći bez vozača, te je u svakom vozilu prisutan takozvani „bezbednosni vozač,“ čija je uloga da reaguje u nepredviđenim situacijama. I pored toga se radi o značajnom koraku, koji kompaniji omogućava da se takmiči sa konkurencijom, poput kompanije Volvo, te drugih koje rade na sličnim tehnologijama.

Ovo ipak ne znači da će se samoupravljivi kamioni uskoro naći u situacijama u kojima samostalno prevoze teret, pa će, kako se predviđa, do toga proći bar još 10 godina. Prvi cilj je da se testira tehnologija, i da se što više prilagodi putevima, budući da autonomne mašine moraju da budu dovoljno inteligentne da se nose sa teškim vremenskim uslovima i drugim kompleksnim uslovima na putevima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Mercedes ulazi u sektor električnih trotineta

SBB

Disaster recovery
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.