BIZIT plus

Ruski humanoidni robot Skybot proveo dve nedelje u kosmosu

Nakon kratkog boravka na Internacionalnoj svemirskoj stanici ruski robot Skybot F850 se zaputio nazad na matičnu planetu, te se našao u unutrašnjosti Soyuz letelice, još jednom bez posade.

PCPress.rs Image

Skybot, poznatiji kao Fedor, prošao je mnoge testove tokom dvonedeljnog boravka na stanici, a kako bi se utvrdilo da li ima sve što je neophodno da bi olakšao život u kosmosu. I sam put do stanice bio je neka vrsta testa, budući da se robot našao sam u letelici Soyuz, a kako bi se utvrdilo da li je bezbedna da jednog dana u kosmos ponese i ljudsku posadu.

Lansiranje je proteklo uspešno, ali je letelica naišla na poteškoće kada je stigla na planiranu destinaciju, te nije uspela da se spusti na stanicu, a zbog, kako je kasnije utvrđeno, problema sa dokom u okviru stanice. Tako je robot na stanicu stigao četiri dana nakon lansiranja, umesto planirana dva.

Pročitajte i:  Dvonogi robot kojeg pokreću mišići 

Fedor na Zemlji raspolaže nizom sposobnosti, uključujući vožnju i baratanje oružjem, ali je na stanici bio zadužen za zadatke koje obično obavljaju astronauti, poput povezivanja hardvera. Nakon dve nedelje robot se vratio na Zemlju, pa će se nakon analiza u potpunosti utvrditi da li je misija bila uspešna do kraja.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: