PC Press Studio

DALL-E, AI generator fotografija, sada je dostupan svima

U poslednje vreme verovatno ste dosta čuli o AI alatima za generisanje fotografija. Jedan od najpoznatijih, DALL-E, do skora je bilo moguće probati samo uz specijalnu pozivnicu. Međutim, OpenAI, kreator ovog AI alata objavio je da je ukinuo listu čekanja i da sada svako može da proba kako on funkcioniše, pod uslovom da se registruje na njihovom sajtu.

dall-e

Inače, DALL-E je AI model zasnovan na mašinskom učenju, koji je treniran stotinama miliona fotografija preuzetih sa Interneta. On koristi tehniku nazvanu „latentna difuzija“, kako bi naučio veze između reči i slika. Kao rezultat, kada korisnik otkuca tekstualni opis fotografije, DALL-E će renderovati vizuelizaciju tog opisa, u rezoluciji 1024 x 1024 piksela, u različitim umetničkim stilovima.

Pored toga, DALL-E ima i mogućnost „doslikavanja“ jer sa njim mogu da se prošire granice upload-ovane slike, odnosno da se docrta (doslika) ambijent oko postojeće slike. A na raspolaganju je i mogućnost uklapanja više fotografija u jednu.

OpenAI je predstavio prvu verziju ovog AI alata početkom 2021. godine. U apilu ove godine objavljena je druga verzija koja je sposobna da generiše skoro fotorealistične fotografije, ali i da imitira stilove umetnika. Danas se pomoću ovog alata generiše više od dva miliona fotografija dnevno.

U pitanju je komercijalni alat, a fotografije koje generišu u vlasništvu su OpenAI-a, ali kompanija daje ekskluzivno pravo korisnicima da ih reprodukuju i prikazuju dok god je to u skladu sa njihovom politikom. Kršenje tih pravila povlači pravo korisnika da legalno koristi generisane fotografije.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,