Novi problemi za Xiaomi u Indiji

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi navodi da je „razočaran“ indijskom naredbom kojom su zamrznuta sredstva kompanije u vrednosti 682 miliona dolara.

PCPress.rs Image

Xiaomi navodi da će nastaviti da štiti svoje interese

Indijski žalbeni organ potvrdio je nalog iz aprila kojim je indijska federalna agencija za borbu protiv finansijskog kriminala naredila zaplenu 55,51 milijardi rupija. Agencija navodi da je tokom istrage otkriveno da je kompanija vršila ilegalne investicije stranim entitetima. Naime, kompanija je takve isplate predstavljala kao isplate autorskih prava.

Kineska kompanija u saopštenju navodi da je preko 84 odsto od 55,51 milijarde indijskih rupija koje su zaplenjene ranije ove godine bile isplate za autorske naknade američkoj kompaniji za čipove Qualcomm.

„Nastavićemo da koristimo sva sredstva da zaštitimo ugled i interese kompanije i naših zainteresovanih strana“, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija je saopštila da je Xiaomi Indija podružnica i jedna od kompanija Xiaomi Grupe, koja je sklopila pravni ugovor sa Qualcomm-om o licenciranju IP-a za proizvodnju pametnih telefona. Xiaomi i Qualcomm veruju da je to legitiman komercijalni način plaćanja. Xiaomi Indija na taj način plaća naknadu Qualcomm-u, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i:  Indija je prva zemlja koja je zabranila TikTok zbog bezbednosnih razloga

Samsung i Xiaomi zajedno, sa po 18 odsto udela, predvode tržište pametnih telefona u Indiji. To je drugo tržište po veličini na svetu posle Kine, prema podacima kompanije Counterpoint Research.

Mnoge kineske kompanije imale su muke sa poslovanjem u Indiji zbog političkih tenzija. Indija je tada navela zabrinutost zbog bezbednosti podataka. Zatim je stigla naredba od zabrani više od 300 kineskih aplikacija uključujući i TikTok. Takođe, Indija je pooštrila pravila za kineske kompanije koje ulažu u Indiju.

Izvor: Reutres

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,