Dan nezavisnosti: Roboti koji se samostalno pune

Robot Spot, iza kojeg stoje eksperti iz kompanije Boston Dynamics, postao je samostalniji nego ranije. Naime, kompanija je najavila Spot Enterprise – robota koji bateriju puni bez potrebe za ljudskom asistencijom.

PCPress.rs Image

Dobro poznati robot kompanije Boston Dynamics dobio je više slobode, što znači da sve manje zavisi od čoveka. Do sada je obično opisivan kao „distopijska, psolika mašina“, a nove funkcije bi mogle da ga učine sposobnim za potpuno samostalan „život“. Pored funkcije za samostalno punjenje tu su i one koje novostečenu slobodu ograničavaju, poput opcije Scout, koja omogućava povezivanje i upravljanje robotom preko internet pregledača.

Mnogo je onih koji tvrde da četvoronožni Spot izgleda pomalo post-apokaliptično, a zbog načina na koji se kreće, te zadataka za koje je do sada osposobljen. Tako se ovi roboti opisuju kao oni koji „mogu da se penju uz stepenice, i da se kroz kompleksne terene probijaju sa neverovatnom lakoćom“, a mogu da se kreću brzinom od 1,6 metara u sekundi, te izdrže 90 minuta aktivnosti po jednom punjenju, da koriste LIDAR vision od 360 stepeni, kao i LIght Detection i Raging sistem zahvaljujući kojima mogu da mapiraju svaki unutrašnji i spoljašnji prostor u tri dimenzije. Tako Spot može slobodno da se orijentiše, a da ne udara u prepreke, kao i da prati ciljane objekte, i to bez dodatnog treninga.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

Nove opcije su nastale na osnovu onoga što su tražili potencijalni kupci, a nakon što se na tržištu pojavio Spot Explorer. Na prvom mestu su to nove stanice za punjenje, koje funkcionišu uz pomoć sličica koje liče na QR kodove, a koje Spot detektuje uz pomoć ugrađenih kamera, te se uz pomoć njih orijentiše. Nakon što pronađe stanicu, robot može samostalno da se postavi tako da omogući punjenje.

Spot roboti su od septembra 2019. puštenu u prodaju, a brojne kompanije su bile zainteresovane, najviše zbog toga što je robot fleksibilan, i može da se opremi i drugim alatima, poput kamere sa 30x optičkim zumom koja bi mogla da posluži za detaljne inspekcije, potom „rukom“ koja može da otvara vrata i hvata objekte, te drugim Black Mirror dodacima. Istina je da neće stići u sve delove sveta, budući da cena nije pristupačna (74.500 hiljada dolara), pa je za mnoge ovo samo pogled u to kako bi mogla da izgleda budućnost, bar za one imućnije.

Pročitajte i:  Šta rade roboti u NIS-u

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,