ASUS Zenbook

Južna Afrika: Zemlja u kojoj Flash i dalje živi

Poreska uprava Južnoafričke Republike (South African Revenue Service – SARS) naišla je na problem za koji je trebalo da se pripremi, ali nije. Naime, Adobe Flash je prestao sa radom 12. januara, ali SARS svoje e-formulare nije tome prilagodio na vreme, te su umesto u HTMLu i JavaScriptu ostali u Flashu. Da bi rešila problem poreska uprava je kreirala sopstveni web pregledač u okviru kojeg Flash plugin i dalje radi.

Adobe je kraj Flasha najavio još pre više od tri godine, ali Poreska uprava Južnoafričke Republike nije reagovala na vreme. Novi SARS pregledač je došao kao trenutno rešenje, i radi samo na Windows računarima. Eksperti ističu da ne postoji jednostavno rešenje zahvaljujući kojem bi Flash mogao da funkcioniše u nekom modernom pregledaču, što znači da je proces oživljavanja prilično složen.

Poslednje Adobe Flash verzije su u sebi imale i neku vrstu „tajmera“ koji je bio zadužen da ih „ugasi“ 12. januara. To je teškoća koja se ne prevazilazi lako, a kreatori SARS pregledača su to uspeli uz pomoć Chromium v85.0.4183.121 verzije, koja je objavljena u septembru 2020. Pregledač je kreiran tako da korisnici preko njega mogu da pristupaju web sajtu e-formularima, ali ne i ostatku mreže.

Pročitajte i:  Microsoft prestaje sa bundle pakovanjima Windows 10 i Flash-a

Ovo nije jedino rešenje koje Flash i dalje održava u životu, budući da postoji i Rust Flash emulator po imenu Ruffle – open source projekat koji čuva većinu Flash funkcija. Može da se preuzme i kao plugin za Firefox ili Chrome, te da uz pomoć WebAssembly udahne još malo života u format kojeg više nema.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
Data centri - specijalno izdanje

Tagovi: , , , , ,