BIZIT plus

Južna Afrika: Zemlja u kojoj Flash i dalje živi

Poreska uprava Južnoafričke Republike (South African Revenue Service – SARS) naišla je na problem za koji je trebalo da se pripremi, ali nije. Naime, Adobe Flash je prestao sa radom 12. januara, ali SARS svoje e-formulare nije tome prilagodio na vreme, te su umesto u HTMLu i JavaScriptu ostali u Flashu. Da bi rešila problem poreska uprava je kreirala sopstveni web pregledač u okviru kojeg Flash plugin i dalje radi.

PCPress.rs Image

Adobe je kraj Flasha najavio još pre više od tri godine, ali Poreska uprava Južnoafričke Republike nije reagovala na vreme. Novi SARS pregledač je došao kao trenutno rešenje, i radi samo na Windows računarima. Eksperti ističu da ne postoji jednostavno rešenje zahvaljujući kojem bi Flash mogao da funkcioniše u nekom modernom pregledaču, što znači da je proces oživljavanja prilično složen.

Poslednje Adobe Flash verzije su u sebi imale i neku vrstu „tajmera“ koji je bio zadužen da ih „ugasi“ 12. januara. To je teškoća koja se ne prevazilazi lako, a kreatori SARS pregledača su to uspeli uz pomoć Chromium v85.0.4183.121 verzije, koja je objavljena u septembru 2020. Pregledač je kreiran tako da korisnici preko njega mogu da pristupaju web sajtu e-formularima, ali ne i ostatku mreže.

PCPress.rs Image

Ovo nije jedino rešenje koje Flash i dalje održava u životu, budući da postoji i Rust Flash emulator po imenu Ruffle – open source projekat koji čuva većinu Flash funkcija. Može da se preuzme i kao plugin za Firefox ili Chrome, te da uz pomoć WebAssembly udahne još malo života u format kojeg više nema.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: