Dan Univerzalne prihvatljivosti (UA Day 2024) biće održan u Beogradu

Fondacija RNIDS „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ ovogodišnji je domaćin centralnog Dana Univerzalne prihvatljivosti (UA Day) 2024. Događaj se organizuje širom sveta, a krovni će biti 28. marta u hotelu Crowne Plaza u Beogradu gde će se stručnjaci za internet i tehnologije sa različitih krajeva sveta okupiti sa ciljem da razmotre sledeća pitanja:

PCPress.rs Image

  • Šta je to Univerzalna prihvatljivost i zašto nam je potrebna?
  • Da li internet domeni i imejl adrese mogu da „govore“ još neki jezik osim engleskog?
  • Kada će i na koji način biti ukinute barijere zbog kojih internet još uvek ne pruža svim korisnicima globalno svoj pun kapacitet?
  • Zašto je Univerzalna prihvatljivost šansa ne samo za društveni već i ekonomski razvoj?

Događaj se organizuje pod okriljem Internet korporacije za dodeljene nazive i brojeve (ICANN), u partnerstvu sa RNIDS-om i volonterskom Radnom grupom za Univerzalnu prihvatljivost (UASG).

Program konferencije i registracija: uaday.rs

Događaji koji predstoje podrazumevaju tehničke radionice koje diveloperima softvera, pružaocima imejl usluga i drugima pokazuju kako da njihova rešenja postanu univerzalno prihvatljiva.

Pročitajte i:  Čak 22% firmi sa .com sajtom za imejl bira .rs domen

O Univerzalnoj prihvatljivosti:  

Univerzalna prihvatljivost je koncept po kom svi internet domeni, bez obzira na pismo ili broj karaktera, treba da budu jednako prihvaćeni od strane svih internet aplikacija, uređaja i sistema, što se smatra osnovnim uslovom za dalju ekspanziju interneta. Osim kineskog, indijskog, arapskog i svih ostalih neengleskih pisama, tu je i naša ćirilica, ali i latinica, jer koristi slova sa specijalnim znacima, koja ne postoje u engleskom alfabetu. Od 2009. godine, pejzaž naziva domena se znatno promenio, imajući u vidu povećanje broja domena najvišeg nivoa (TLD), broja karaktera i pisama koja se koriste za domene najvišeg nivoa (na primer .photography, .网址, .شبكة, .срб). Međutim, brojni softveri i aplikacije i dalje za proveru validnosti naziva domena i imejl adrese koriste zastarela pravila.

Saznajte više o Univerzalnoj prihvatljivosti, posetite https://www.icann.org/ ili https://uasg.tech/ ili ovu stranicu ili pratite hešteg #Internet4All na platformama X, Facebook i LinkedIn.

Facebook komentari: