BIZIT plus

Oracle dostiže rekordnu visinu rasta zbog potražnje za veštačkom inteligencijom

Akcije kompanije Oracle su skočile za više od 13 odsto dosegnuviši najviši nivo u dosadašnjem poslovanju.

PCPress.rs Image

Kompanija ulaže u AI

Kompanija napreduje u svojoj nameri da osvoji deo tržišta računarstva u oblaku zahvaljujući saradnji sa gigantom u oblasti čipova za veštačku inteligenciju – Nvidia-om.

Takođe, mnoge megakorporacije su nagovestie zajedničku saradnju sa Nvidia-om. Ti dogovori bi mogli biti objavljeni na konferenciji NVIDIA GTC 2024 koja traje od 18. do 21. marta.

Kompanija pruža usluge u oblaku za veoma niske troške. Takođe, kompanija je potrošila milijarde dolara na Nvidia čipove kako bi se takmičila sa industrijskim velikim kompanijama poput Amazon-a i Microsoft-a.

Ti napori, kao i partnerstvo koje omogućuje njenim korisnicima u oblaku pristup Nvidia superkompjuterima, pomogli su Oracle-u da ostvari skok od 25 odsto u prihodima od oblaka u trećem kvartalu.

“Zamah Oracle Cloud-a je ponovo na pravom putu nakon što smo imali razočaravajuće rezultate u oblaku u prethodna dva kvartala”, navode analitičari iz kompanije Piper Sandler.

Kompanija je bila na putu da doda više od 40 milijardi dolara na svoju tržišnu vrednost. Cena akcije je iznosila 129,37 dolara.

Pročitajte i:  Američko vazduhoplovstvo - prva uspešna borba sa AI 

Ipak, akcije kompanije su lošije prošle u poređenju sa velikim konkurentima u oblaku, kao što je Microsoft. Još uvek postoji velika zabrinutosti da ograničenja kapaciteta u data centrima i neizvesna ekonomija opterećuju rast kompanije. CEO Safra Catz otklonila je neke od tih briga. On je rekla da je Oracle “potpisao nekoliko velikih poslova tokom ovog kvartala”. “Takođe, kompanija ima mnogo više projekata koji su u toku”.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *