DarkMarket: Eliminisana najveća dark web prodavnica

DarkMarket, najveća dark web „pijaca“, zatvorena je zahvaljujući operaciji koju je vodio Europol. Nemačka policija uhapsila je australijskog državljanina za kojeg se veruje da je upravljao ilegalnim sajtom, a tom prilikom je zaplenjeno i dvadeset servera koji su služili za hosting.

PCPress.rs Image

Pre nego što je zatvoren, DarkMarket je imao oko 500 hiljada korisnika, a na lokaciji se prodavalo sve u rasponu od narkotika do podataka sa ukradenih kreditnih kartica i malvera.  Procenjuje se da ukupna vrednost transakcija iznosi oko 140 miliona evra u Bitkoin i Monero valutama. Planira se dalja istraga koja će obuhvatiti korisnike, posebno one koji su na sajtu trošili velike sume. Do DarkMarket lokacije se došlo u okviru veće istrage koja se bavila hosting kompanijom Cyberbunker, koja je u prošlosti čuvala servere za The Pirate Bay i WikiLeaks.

PCPress.rs Image

U poslednjih nekoliko godina je sprovedeno više uspešnih akcija koje su se bavile dark web prodajnim mestima, pa je 2020. stradao i Wall Street Market, a organima reda je sve jasnije kako dark web prodajna mesta funkcionišu, što olakšava lociranje i hapšenje odgovornih.

Pročitajte i:  Nelegalne stvari: Dark web trgovina i posledice

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,