BIZIT plus

GM: Samoupravljivi kadilak i novi koncept “letećih automobila”

CES ne bi bio CES bez (naučno) fantastičnih koncepata, pa to važi i za ovogodišnji događaj, a za to se postarao General Motors.

PCPress.rs Image

Kompanija je na CES 2021 izašla sa čak dva futuristička koncepta za automobile. Prvi je stigao u obliku autonomnog vozila jajastog oblika, a drugi kao „leteće vozilo“ sa jednim sedištem i mogućnošću za vertikalno uzletanje. Koncepti su u ranim fazama razvoja, pa se ne očekuje da se pojave uskoro, ili uopšte. Osnovna svrha im je da pokažu buduće namere kada je dizajn Cadillac vozila u pitanju.

Autonomno vozilo stiže bez tradicionalnih delova za upravljanje, a unutrašnjost podseća na dnevne sobe iz sedamdesetih godina prošlog veka. Kreatori ga opisuju kao prostor u kojem porodica i prijatelji mogu da se okupe i provedu vreme zajedno na putu ka nekoj destinaciji. Vozilo ima i stakleni krov, koji omogućava pogled u nebo, te biometrijske senzore koji prate stanje putnika i na osnovu toga prilagođavaju temperaturu u vozilu, osvetljenje, kontrolišu buku, čak i mirise.

Leteće vozilo, sa druge strane, izgleda kao još naprednija verzija modela koje druge kompanije trenutno razvijaju, a Cadillac eVTOL „letelica“ koristi 90kWh električni motor koji napaja četiri rotora uz pomoć kojih vozilo može da vertikalno poleće i sleće.

Pročitajte i:  Kad građani zarate s vozilima bez vozača

Ovi koncepti nisu predstavljali centralni deo General Motors najava na ovogodišnjem događaju, budući da se sve vrtelo oko BrightDrop – novi GM odel za isporuke robe, ali su dokazali da CES može da bude zabavan i u doba pandemije.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: