Top50 Glasaj

Data centar na vodi, mit ili istina?

Svaki put kada guglate, gledate video na YouTube-u, ili šaljete mail preko Gmail-a, setite se Google mora da obezbedi struju za te servise. Ovaj gigant troši čak 2,6 miliona megavat-sati godišnje, što je četvrtina ukupne godišnje proizvodnje jedne prosečne nuklearke.

Photo: STEPHEN LAM/Reuters/Corbis

 

Verovatno zbog smanjenja tih troškova, Google je 2008. zaštitio patent Data centar na vodi (Water-Based Data Center) što možete videti na sledećem linku. Ideja je da se na šlepu ili barži proizvodi električna energija uz korišćenje plime i oseke, koja bi pokretala mnoštvo servera koji se nalaze u Googlovoj mreži.

Iako ovo zvuči kao naučna fantastika, postoje neki znaci da je Google već počeo da koristi ovaj projekat. U oktobru 2013. je otkriveno da Google gradi misterioznu četvorougaonu baržu u San Francisku (vidi sliku), a takođe je slična struktura viđena i u luci u Mejnu.

Ne znamo šta se dalje dešava sa ovim projektom, jer je Google uspešno zataškao dalji protok informacija o ovoj temi, ali čim nešto saznamo, (ob)javićemo.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Zoom planira mejl servis i kalendar aplikaciju
SBB

Tagovi: , , , , ,