BIZIT plus

DDR5 se pojavio i odmah je rasprodat

Može se reći da je DDR5 era zvanično počela, iako ne u punoj meri. Prvi komercijalno dostupan DDR5 RAM kit se pojavio u prodavnicama, uključujući AmazonNewegg, ali ukoliko se odlučite da kupite ovu memoriju po ceni od 311 dolara, do daljeg nećete imati gde da je upotrebite/instalirate.

PCPress.rs Image

32 GB DDR5-4800

Naime, prvi hardver koji će se oslanjati na DDR5 memoriju će biti Intel Alder Lake, koji će stići kasnije ove godine, ukoliko ne bude novih odlaganja. Ovu platformu će pratiti čipset serije 600, i ako je suditi po prethodnim godinama, najverovatnije će se pojaviti do kraja godine. Kompanija TeamGroup je odlučila da ne čeka toliko dugo, te je objavila 32GB DDR5-4800 kit.

Nazvan “Elite”, ovaj kit se sastoji od dva modula kapaciteta po 16 GB. Tajminzi su veeeeoma “labavi”: 40-40-40-77. Primera radi, G.Skill 32GB (2x16GB) DDR4-4800 Trident Z RGB memorijski kit ima 20-30-30-50 tajminge, ali ovako nešto je za očekivati, budući da se uvek tajminzi labave u prvim serijama naredne generacije memorija.

Pročitajte i:  Koliko vam je RAM-a zaista potrebno u 2024. godini?

PCPress.rs Image

Tim rečeno, Alder Lake će nuditi izbor između DDR5 i DDR4 memorija, jer će tehnički podržavati obe vrste memorije – samo što neće biti moguće istovremeno simultano korišćenje na jednoj matičnoj ploči. Proizvođači će proizvoditi modele koji se baziraju na DDR4 i DDR5 memorijama. Ostaje da se vidi kolike će biti razlike u performansama. Interesantno je da je deklarisana cena ovog kita trebala biti 400 dolara, ali da su prvi primerci (možda greškom) prodavani po 311 dolara! Možda stoga i nije čudno što su odmah razgrabljeni i što trenutno više nisu dostupni za prodaju.

Ukoliko želite da se na vreme obezbedite, uvek možete da se bacite u kupovinu, ali bismo preporučili da sačekate, ne samo zbog toga što će se ostatak hardvera tek pojaviti, već i da se u prodaji nađu i drugi modeli jačih brendova, koji će bez sumnje dolaziti s naprednijim opcijama i mogućnostima, boljim performasanama, hladnjacima memorijskih modula…do kraja godine – valjda!

Izvor: PC Gamer

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,