Debakl projekta besplatnog interneta u EU

Veliki program Evropske komisije (EK) WiFi4EU, kojim je planirano da se u naredne dve godine podeli 120 miliona evra za uvođenje besplatnog interneta u gradovima i opštinama Evropske unije (EU), i službeno je doživeo debakl. Nakon što je 15. maja, usled velike navale, preko 18,5 hiljada evropskih gradova i opština, koji su požurili da se prijave za vaučere od po 15.000 evra, pao kompletan sistem, dan pre isteka poziva, umesto objave rezultata stiže objava da je poziv – poništen.

PCPress.rs Image

“Pored velikog uspeha, u smislu broja prijava, Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), Evropska komisija je odlučila da otkaže prvi poziv za podnošenje prijava objavljen 15. maja. Nakon temeljne istrage, zaključeno je da zbog tehničke greške podnosioci prijava nisu mogli da se prijave pod jednakim uslovima. Novi poziv za podnošenje prijava objavi će se na jesen 2018. (tačan datum biće objavljen naknadno). Portal će ponovno biti u funkciji nakon informatičkih prilagođavanja. „Ako ste već registrovali vašu opštinu ili preduzeće za ugradnju Wi-Fi na ovom portalu, o ponovnom pokretanju portala i datumu objave sledećeg poziva obavesti ćemo vas e-mailom. Nećete morati da se ponovno registrujete“, objavljeno je 14.6. na službenim stranicama WiFi4EU projekta, a mail s istim sadržajem poslat je gradovima i opštinama koji su pre mesec dana uspeli da se prijave, u prvih nekoliko sekundi, koliko je portal izdržao.

Pročitajte i:  Tesla povećava cene za evropski model 3 

Da podsetimo o ovom projektu EU pisao je pcpress.rs i tom prilikom je istaknuto da je do pada došlo zbog problematičnog kriterijuma dodele vaučera. Princip ‘najbržeg prsta’ (first-come, first-served), dogodilo se da su svi, preko 18,5 hiljada gradova i opština, požurili da se prijave za vaučere odmah u 13 sati 15. maja, što sistem, pa ni EU nije izdržao. Koliko je tačno gradova i opština uspelo, u tih nekoliko sekundi da se prijavi, i dalje nije poznato.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,