Dell iz više klase

Model XPS 14z Dell deklariše kao „četrnaesticu“ u kućištu „trinaestice“. Opis je delimično tačan, a ovaj laptop ima i mnoge druge kvalitete…

PCPress.rs ImageUltrabook računari su sve popularniji, ali strogi standardi su naveli neke proizvođače da predstave modele koji su negde između standardnih laptopova i novih, ultratankih PC‑ja. Dell‑ova serija XPS je tipičan primer takvog koncepta, koji ima svojih prednosti, ali i poneku manu. XPS 14z je kvalitetan računar u aluminijumskom kućištu besprekorne završne obrade, s magnezijumskom šasijom, zbog čega je prilično čvrst i privlačnog izgleda. Debljina kućišta je ispod proseka za klasičan laptop: 23 milimetra, za šta je zaslužan izuzetno tanak gornji deo, dok je u donjem delu ostalo dovoljno prostora za neke stvari koje nećete naći na tipičnom ultrabook‑u, a pre svega optički uređaj, u ovom slučaju u slot varijanti. Uprkos velikoj količini metala, masa računara je manja od 2 kg.

Kada podignete poklopac, ukazaće se glare ekran sa HD kamerom u gornjem delu i simpatična srebrnasta tastatura s prijatno razmaknutim tasterima, kao i prostran touchpad. Na ovom računaru možete da radite i u mraku, jer su tasteri osvetljeni – osvetljenje možete da podesite (dva nivoa), a možete da ga prepustite automatici, tj. senzoru. Kvalitet tastature je tradicionalno na visokom nivou, ali radi uštede u debljini kućišta, tasteri imaju prilično plitak hod.

Pročitajte i:  Dell otpušta zaposlene kako bi smanjio troškove  

XPS 14z koristi procesor Core i7, kojem je na raspolaganju čak 8 GB memorije; ako želite da se poigrate, grafički čip GeForce GT530M će vam to omogućiti, a ako vam je cilj da prištedite bateriju, prikazom na ekranu će upravljati grafičko jezgro procesora. Jednako dobro je opremljen i za multimediju: ugrađeni su i HDMI i mini Display Port, a podržana je i nova bežična tehnologija prenosa slike Intel Wireless Display. Ako video‑sadržaje pratite na ugrađenom ekranu, dobićete vrlo kvalitetnu sliku živih boja, ali ne baš vrhunske uglove vidljivosti – horizontalni su dobri, ali vertikalni kvare utisak. Osim sa DVD uređaja, multimedijalne sadržaje možete da unesete i preko čitača memorijskih kartica, a možete i da ih čuvate na prostranom disku od 750 GB.

Snažan hardver pokazuje da je kod ovog modela Dell u prvi plan stavio performanse, a štednju energije u drugi – to se pre svega vidi na procesoru čiji je radni takt 2,8 GHz (i do 3,5 GHz u režimu Turbo Boost), tako da XPS 14z s lakoćom obavlja sve zadatke, ali zbog toga ne možete da računate na autonomiju kakvu imaju ultrabook računari, čiji procesori obično rade na manje od 2 GHz. Na testu Battery Eater ovaj računar je izdržao sat i dvadeset minuta, što je prosečna vrednost za klasičan laptop, ali skromno u odnosu na ultrabook klasu. Slično ultrabook konceptu, baterija je unutar kućišta i ne može joj se pristupiti spolja (kao ni ostalim delovima hardvera), ali smo saznali da je osmoćelijska, kapaciteta 58 Wh. Nažalost, XPS 14z je „pozajmio“ još jednu karakteristiku ultrabook‑a: ima samo dva USB priključka; za utehu, jedan od njih je verzije 3.0, a oba su vam uvek na raspolaganju, pošto je ugrađena utičnica za LAN.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

S obzirom na kvalitet izrade, kompaktne dimenzije i snažan hardver, relativno visoka cena je očekivana, a ona obuhvata i Windows. Ipak, Dell je omogućio i da malo uštedite: testirana konfiguracija je jedna od najjačih u ponudi, a postoje i varijante s nešto slabijim procesorom (Core i5), manje memorije (6 GB) i sa samo integrisanom grafikom, a takođe postoji i SSD disk kao opcija ‑proverite koje od tih kombinacija su dostupne kod domaćih prodavaca.

Dell XPS 14z
Ekran 14” 1366*768 LED
Procesor Intel Core i7 2640M 2,8 GHz
Memorija 8 GB
Disk 750 GB
Grafika GeForce GT520M
Operativni sistem Windows 7 Home Premium 64-bitni
Cena 122.990 din
www.dell.com

Bojan Stanojević

(Objavljeno u PC#186)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,