BIZIT plus

Deloitte: Nakon netbooka i e-čitača, na tržište dolaze tablet računari

Deloitte-tablet Proboj tablet računara, koji poseduju funkcije prenosnog računara i smartphone-a, mogao bi da obeleži tehnološko tržište u 2010. godini. Smatra se da će ovi prenosni računari sa pristupom internetu ponuditi dobru ravnotežu oblika i funkcije, pa da će se u narednih godinu dana prodati desetine miliona tih uređaja, ističe najnovije istraživanje konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte Trendovi u tehnologiji u 2010. Deveto godišnje Deloitte-ovo istraživanje nastalo je na osnovu  spoznaja dobijenih u razgovorima sa klijentima, analitičarima i Deloitte-ovim stručnjacima za telekomunikacije, medije i tehnologiju. U istraživanje je bilo uključeno više od 7000 stručnjaka širom sveta.

U 2010. godini mnoge poslovne odluke o kupovini tehnološke opreme i uređaja mogle bi se više zasnivati i na zahtevima pojedinačnih zaposlenih nego odlukama koje donose klasični IT sektori. Ozbiljniju ulogu bi mogli da dobiju takozvani “tanki” računari terminalskog tipa, odnosno računari i programi koji se u velikoj meri oslanjaju na na drugi jači računar (server). Već ove godine oko milion korisnika preći će na ovakve računare, pri čemu će na pojedine servere biti priključeni desetine hiljada korisnika. Prema Deloitte-ovim predviđanjima, u narednih pet godina čak 10 odsto računara u kompanijama mogli bi biti upravo tog tipa jer osim direktne uštede na ceni uređaja i licenci za programe, smanjuju i troškove IT podrške i održavanja.

Pročitajte i:  Kuda ide Excel korisnički interfejs?

Rast popularnosti tablet računara mogao bi da sputa dalji rast relativno novog tržišta e-čitača. Naime, svaki milion prodatih tablet računara mogao bi da znači i odgovarajući pad prodaje e-čitača. Smatra se da će prodaja tablet računara dostići u 2010. desetine miliona primeraka. Ovi uređaji imaju određenih prednosti pred pametnim telefonima, koji su isuviše mali za gledanje video sadržaja ili kvalitetno surfovanje internetom, ali i laptopima i netbook-ovima, koji su teži i skuplji od tablet računara. Već početkom ove godine veliki igrači kao što su Apple, Microsoft i Hewlett-Packard započinju sa lansiranjem novih uređaja. Ipak, očekuje se da će tablet računare prilagođene potrebama pojedinačnog korisnika na tržište plasirati i nove kompanije, zatim neki od postojećih proizvođača telefona, ali i razni manji proizvođači koji koriste open-source operativne sisteme. Budući da su tablet računari dizajnirani za bežično spajanje putem WiFi-ja, bežični operateri će verovatno pokušati da pridobiju što više korisnika za svoju tehnologiju.

Deloitte d.o.o.

Facebook komentari: