Desetobitna rezolucija boja

Iako se na prvi pogled ne razlikuju mnogo od prošlogodišnjih, Samsung‑ovi novi modeli serije 9 donose nekoliko zanimljivih detalja. Jedan od njih je mogućnost prikaza slike s milijardu nijansi

samsung-ue65ks9000_1_1

U PC#223 predstavili smo jedan od vrhunskih Samsung‑ovih televizora serije 9 i dijagonale 65“. Budući da ima istu dijagonalu, novi UE‑65KS9002 zadao nam je jednako mnogo problema sa raspakivanjem, ali kada je konačno zauzeo svoje mesto na redakcijskom stolu, zaboravili smo na slatke muke. Samsung je ove godine primenio tzv. 360 dizajn, koji podrazumeva više brige o izgledu, čak i sa zadnje strane. Sve u svemu, televizor nikog ne ostavlja ravnodušnim, a okvir oko umereno zakrivljenog ekrana jedva da se vidi. Da ni kablovi ne bi narušavali estetiku, dodata je sad već gotovo standardna kutija sa priključcima One Connect.

Još zanimljivije je ono što se nalazi unutra: 4k i desetobitnu rezoluciju boja već smo pomenuli, što je opcija koja nije do sada postojala na televizorima, već samo na profesionalnim monitorima. Trenutno nećete naći mnogo materijala koji podržava tu opciju, ali televizor se ne kupuje svakoga dana. Pomenućemo i HDR režim, kao i Quantum Dot Display, premda smo to već videli i prošle godine. Još nismo videli ovako neverovatno kvalitetan panel ekrana: nismo uočili ni najmanje promene u bilo kom aspektu kvaliteta slike pri pogledu na ekran iz bilo kog ugla. Taj podatak još više dobija na značaju kada se zna da je ekran zakrivljen: čak i ako ne uspete da zauzmete mesto u centru krivine, nećete biti mnogo „oštećeni“. Sve to začinjeno je ultrapreciznom elektronikom koja obezbeđuje besprekornu crnu boju i Supreme UHD Dimming – sve u svemu, sliku bez mane. Zvučni sistem ima 70 W i bas zvučnik, tako da slična konstatacija važi i za zvuk.

Pročitajte i:  Samsung predstavlja novu i poboljšanu fitness narukvicu, Samsung Galaxy Fit3

Što se tiče pametnih funkcija, nismo našli mnogo novosti: Tizen je platforma o kojoj se više priča nego što se na njoj radi, tako da je ponuda funkcija i aplikacija slična kao prošle godine. Najavljeno je proširenje mogućnosti deljenja sadržaja s mobilnim uređajima. A što se tiče standardnog TV programa, i ovde su ugrađena dva tjunera koja mogu da primaju analogne, digitalne i satelitske signale, uz opciono korišćenje CI interfejsa.

Najbolje od svega jeste to što ovaj vrhunski televizor košta gotovo upola manje nego što je njegov prethodnik koštao pre godinu dana (premda je to i dalje za većinu ljudi skupo). Pad cena visoke tehnologije je uobičajen, ali ipak moramo da primetimo neke elemente štednje: na vrhu nema do sada uobičajene kamere; budući da su vlasnici Samsung‑ovih pametnih televizora poslednjih meseci mogli da vide sistemsku poruku o ukidanju popularnog servisa Skype, nedostatak kamere na prvi pogled ne čudi, ali time je isključeno i upravljanje gestovima, kao i mogućnost podrške nekom drugom servisu za video‑komunikaciju. Prednost nedostatka kamera je u tome što vas oslobađa paranoje da neko može da vas nadgleda, ali je upravljanje glasom i dalje podržano, pa mogućnost prisluškivanja nije isključena.

Pročitajte i:  Budući Samsung Galaxy satovi - kvadratni 

Uz prošlogodišnji model nisu išle 3D naočare, ali je 3D prikaz bio podržan – ove godine on se i ne pominje. I najzad, kao ni prošle godine, uz televizor se ne dobija „običan“ daljinski upravljač već samo savremen, prilagođen pametnim funkcijama – nije loš, ali traži navikavanje, a nije ni previše sugestivan: više su nam se dopadale stare kombinacije standardnog daljinca i žiroskopskog s pointerom. No, sumnjamo da će vam ove sitne uštede pokvariti užitak u korišćenju ovog veličanstvenog televizora – njegove prednosti mnogo su izraženije, a na daljinac ćete se brzo navići.

Samsung UE-65KS9002
Ekran LED LCD 65″, 3840×2160
Tjuner 2×analogni, DVB T, T2, C, S, S2
Mreža Ethernet, WiFi
Smart funkcije Da
USB 3
HDMI 4
Potrošnja 118 W tipično, 235 W max
Cena 439.999 dinara

www.samsung.rs

 

Bojan Stanojević

Objavljeno u časopisu PC#234

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,