Koliko je bitcoin zaista siguran?

Za razliku od zlatnih rezervi koje garantuju vrednost novca svake ekonomije, i koje stoje fizički na jednom ili više mesta, bitcoin kao virtuelna valuta nema fizičku garanciju vrednosti, pa je jedno od pitanja koje se postavlja, koliko je bitcoin, pa i bilo koja virtuelna valuta sigurna?

Bitcoin

Juče je do vlasnika bitcoin valute, a i javnosti došla informacija da su hakeri ukrali 119.756 virtuelnih novčića ili 65 miliona USD, nakon čega je vrednost bitcoin-a instant pala za 20 odsto. Takođe, hongkonška berza (najveća bitcoin berza na svetu) je zaustavila trgovanje, kako ne bi došlo do dodatnog pada vrednosti, a njen primer su sledile i druge berze suspendujući ili potpuno obustavljajući trgovanje trgovanje.

U međuvremenu, Bitfinex berza je izdala saopštenja da je neko probio sigurnosni sistem, pa je celokupno trgovanje moralo da bude obustavljeno. Juče je vrednost bitcoin-a sa 603,06 pala na 482,82, ali se već popodne vratila na 539,53, što govori da su sigurnosni propusti, ako ne rešeni, onda bar zaustavljeni.

Pročitajte i:  Hakeri iz Kambodže držali u zarobljeništvu 250 ljudi

Bitcoin

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,