BIZIT plus

.dev je novi top-level domen

Kada je ICANN pre nekoliko godina otvorio web ka novim generičkim domenima najvišeg nivoa (gTDL), Google je kupio nekoliko domena (.app, .page, .dev i, iz nekog razloga i .soi domen). Prva dva domena su već neko vreme aktivna, a sada postaje dostupan i .dev domen.

PCPress.rs Image

Trenutno, ovaj domen se nalazi u programu predregistracije, što znači da ukoliko ga želite moraćete da platite prilično veliku naknadu za njega. Srećom, ta naknada brzo pada. Ako vam se baš žuri, recimo kod GoDaddy-ja danas možete da rezervišete svoj .dev domen po ceni od 12.500 dolara. Već sutra ta cena će pasti na 3.100 dolara, a ona će u narednih nedelju dana značajno padati, sve do 28. februara, od kada će vas željeni .dev domen koštati oko 20 dolara godišnje. Jasno je da se na ovaj način pokušava da se izvuče još neki dolar zarade, ali sumnjamo da će ta akcija biti uspešna.

Ipak postoje kompanije koje su već zakupile domene, uglavnom vezane za IT tržište, a jedan od prvih aktivnih domena je kubernetes.dev. Kao i .app domeni, i .dev domeni će zahtevati HTTPS konekcije kako bi zaštitili posetioce. U saopštenju koje je Google izdao danas navodi se da se nadaju da će .dev biti novi dom za programere koji žele da izgrade svoje zajednice, za kompanije koje se bave novim tehnologijama i za sve ostale koji žele da svetu prikažu svoje projekte.

Pročitajte i:  Reddit i ugovor o obuci AI za prodaju sadržaja

Iako je na Internetu ubedljivo najkorišćeniji .com domen, velika „gužva“ na njemu primorava kompanije i pojedince da se „sele“ na neke druge top-level domene. U tom svetlu i pojavljivanje novog .dev domena ima smisla jer će omogućiti da se obezbede novi domeni kraćeg i smislenijeg imena.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: